Budak Keparat ii

Tuesday, May 16, 2017 - si tukang karang : zey at 3:13 PM
This post saved in my draft since 2014.

Assalamualaikum dan salam keamanan kepada semua! *ceyt*

Sambung cerita dari entri lepas, pasal dunia keparat. Kali ni aku nak cerita pasal pendapatan aku sebagai trainee budak keparat. Duit yang masuk dan duit yang keluar. 

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Purata Per Kapita Seisi Rumah, Keturunan, dan Darjat Seluruh Semenanjung.
MISKIN TEGAR : RM500-RM1000
MISKIN : RM1000-RM3000
SEDERHANA MISKIN : RM3000-RM6000
SEDERHANA : RM6000-RM10000
SEDERHANA KAYA : RM10000-RM15000
KAYA : RM15000-RM20000
SANGAT KAYA : RM20000-RM50000
JUTAWAN : RM50000-RM100000 
Sumber : Terfaktab 

Eh. Tetiba masuk statistik hantaran kahwin? Gah. Kalau ikut pendapatan aku sebagai Budak Keparat aku dah boleh dikategorikan sebagai miskin tegar. Serious talk. Banyak benda aku kena jimat. Daripada awal office naik kereta (terima kasih banyak kat Fae), dah turun kepada motor, last sekali turun kepada bas. Dua kali naik bas ke tempat kerja. Nasib baik kerja aku tak main punch card. Asal meeting kau masuk, kerja siap, jam berapa kau nak masuk keluar suka hati kau lah. Naik kereta cermin pecah, tayar pancit, semua aku terpaksa telan nak jadi budak keparat punya pasal. Balik lambat tertinggal bas terakhir, naik motor basah lencun sebab hujan tu kena biasakan. 

Dengan elaun 'miskin tegar' tu aku cuma mampu lunch kat warung office sebelah. Dapatlah aku jumpa nasi goreng tom yam harga RM4.50. Air limau ais RM1.20. Kira standard optimum la zaman aku study dulu. Itu pon hari-hari aku bawak bekal air masak dan seboleh-bolehnya aku bawak bekal makan. Nak jadikan cerita warung sebelah pulak tak sambung kontrak. Dah nak kena tutup. Habis sudah, sumber kebergantungan aku. So aku mula lah berjinak-jinak makan kat luar yang jauh sikit. Hamboih. Nasi goreng biasa sampai RM8.90. Air sirap bandung sampai RM3.50. Dah double dah duit aku keluar. Dengan kerjanya sampai ke malam. Huh. Nasib baik pantri department aku agak happening. Thanks to Kak Aida. Tahan jugaklah buat muka kenyang sampai ke rumah. 

Kemain busy kononnya

Tambah pulak, aku gastrik, kena ready-ready jelah ubat gastrik kat peti ais tuh. Basically, department aku ni buat event. Event besar-besar punya. Kat situ jugaklah aku belajar nama-nama negara Tan Tan dalam peta dunia tuh. Event nak buat kat hotel 3,4,5 bintang. Tukang book, tukang buat quotation budak-budak selevel aku lah. Amboih kemain steady cakap omputih. Dress-up ni satu hal. Kena pakai macam dorang. Tak kiralah kalau aku cuma tulis minute meeting je. Bila ada event, blazer tu penting, style dah macam high authority. Duh.
apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

Budak Keparat i

si tukang karang : zey at 3:12 PM
This post saved in my draft since 2014.

Assalamualaikum!
''They say it's what you make, I say it's up to fate. It's woven in my soul, I need to let you go''-Demons-


Dah lama tak menulis, yang paling payah sekali macam biasa introduction. Kih. *Tengok tajuk entri* Ok. Budak Keparat. Haha! Sebenarnya nak tulis budak korporat. Pengalaman dalam dunia korporat, banyak benda aku belajar. Tapi pengalaman yang aku belajar tu baik buruknya insya Allah aku jadikan landasan untuk masa depan bukan benteng untuk aku sesalkan. 

Macam mana aku  boleh masuk dunia keparat? Lepas aku join gomen program, untuk Part 2 aku sambung placement kat Cyberjaya. Masa awal happy gila bak hang sebab dekat dengan Putrajaya umah akak aku. Korporat ni satu dunia lain. Dunia yang kalau kau nak selamat, kau kena pancung orang dari belakang untuk kau naik sorang. Nak survive memang payah. Tapi ada yang survive. Dunia ni ganas, bukan untuk yang lembut, lembik. 

Minggu pertama aku dah balik pukul 10 malam. 4 waktu solat aku kat office. Buat ppt untuk Boss. Kat dunia ni kau kena tahu sapa yang bayar gaji kau, sapa yang naikkan bonus kau. Orang macam ni lah kau kena pura-pura baik. Kau kena pandai mingle around dengan orang atas. Kalau budak-budak kat supporting level bencikan kau, kau tak payah ambek kisah sangat kalau pangkat-pangkat senior level sukakan korang. Hebatnya orang atasan sebab dorang ada orang bawahan yang hebat-hebat. 


Ada senjata, kena guna baik-baik

Nak baik dengan orang ni bukannya susah sangat. Kena rajin bukak mulut. Kena pura-pura concern.
"Boss dah makan? I nak keluar ni, boleh tapaukan untuk u"
"Dah pukul berapa ni Boss tak balik?"
"Boss dah breakfast?"
"How are doing today, Boss?"
"Boss, u nampak penat, semalam u habiskan projek tu ke?"
"Lawa colour baju u harini, Boss. Mana u beli?"

Dan macam-macam lagilah yang aku sure korang lagi pandai. See? Tak susah mana pon nak Boss's pet. Satu benda yang korang kena ingat. Korang jangan bagi Trust korang kat dorang. Depan dorang pakai topeng-baik korang tu, lepastu korang kena bukak balik topeng tu, jadi diri sendiri. Korang jangan mengharap tinggi menggunung sangat. Yang macam aku cakap, dorang ada senjata, dorang boleh pancung korang, bila-bila masa. Tunggu masa.

apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME