I Have No Time!

Tuesday, February 28, 2012 - si tukang karang : zey at 1:06 AM
Assalamualaikum dan salam mesra kepada lovers dan haters.

Jeti Tg Gemok.
Mencari ketam untuk projek akhir.

Entri kali ni, aku nak straight to the point yer, bukan straight to my heart... =p a few weeks ago, aku ada disagree about one of my 'incredibly gorgeous' blogger. Disagree about one part he told about baju renang muslimah. 

To be honest, aku sekarang dah final semester and my everyday life is like bloody tiring! so I have no time to entertain those attention whore or whatsoever.

But anyway, big thanks pada yang tegur aku tutup aurat tak betul. Nasihat diterima, aku perlukan. :) dan aku setiap hari berusaha untuk menjadi yang lebih baik. Syukur, aku masih layak terima nasihat sebegitu. Terima kasih pada yang menegur.

Kalau nak keluarkan apa yang ada dalam kepala aku ni memangla panjang, nak tulis pon takda masa sebab masa rehat aku sekarang amatla penting. Kalau nak sangat dengar aku berhujah, jom lah chill dengan aku minum air carrot susu segelas dua. :)

I'm not attention seekers and I hate to be one. Fame? I don't want it. Take it all, I don't need it. Kengkadang syok jugak dilabel rebellion, keras kepala sebab selagi apa yang kita buat tak melanggar hukum syarak, buat apa kita nak berhenti.

Dunia ni luas, banyak benda kita belum kaji. KITA, maksud aku bangsa kita, agama kita. Sampai bila kita nak beri lampu hijau pada bangsa lain semuanya sebab bangsa kita yang terkenal dengan segalanya-yang-tidak-boleh. Sunnah kita kaji, al-Quran kita kaji. Hadis kita cari, mana yang sahih, mana yang tidak. Ustaz kita dengar, tapi ingat jangan berpandukan pada satu ustaz sahaja. :) 

Sunnah kita kaji. Antara cara nabi bersukan ada tiga : berenang, memanah dan menunggang kuda. Apa relevennya pada zaman sekarang? Sunnah, jangan ambil mudah. Kalau kita kaji betul-betul ketulan ais yang berada di hujung kutub dunia semakin mencair. Sebab apa? Sebab pemanasan global. Kalau kita tengok ketulan ais yang menyeliputi kedua-dua belah kutub mampu menenggelamkan seluruh dunia. YER, SELURUH DUNIA. SATU DUNIA. dan satu-satunya cara untuk survive pada waktu itu? yer, berenang. tepat sekali! Itu sunnah nabi. Nyawa itu penting dalam Islam, selamatkanlah sekurang-kurangnya keluarga kaw. Memanah dan menunggang pula? Belajar memanah akan menajamkan mata dan ada para bijaksana mengatakan tentang peperangan akan datang yang kembali pada cara lampau. Yer, dengan cara memanah dan menunggang kuda. Wallahualam~

Sekarang kita berpatah balik pada asal. Bangsa kita, sampai bila kita nak bagi sedara-sedara Neil Armstrong ja takluk bulan? Sampai bila kita nak beri sedara-sedara Alexander Graham Bell ja cipta kemudahan untuk komunikasi? Kita ada Ibnu Sina yang telah menulis berbagai-bagai ilmu perubatan, kita ada Ibnu Khaldun yang mengkaji sains moden. Cuba fikir luar kotak, kaw ingat toko-toko dunia ni hanya melihat dan goyang kaki saja ke dengan perubahan dunia? Mereka bukan yang mengikut aliran dunia begitu saja. Mereka cuba melawan arus dengan membawa sesuatu yang baru. Kenapa kita tak teruskan perjuangan mereka? Mengkaji dan memberi ilmu untuk satu dunia. Bangsa kita, cuma tahu menuding jari bila ada yang bersalah. Mengetawakan bila ada yang mencuba. Mengharamkan bila ada yang nak memulakan. Cuma apa yang paling sedih, ilmu-ilmu yang toko Islam kaji telah diputar belit oleh mereka yang berpengaruh masa ini. Dan kita ikut, kita tak perasan. Itu musuh kita, memang berusaha segala macam nak menentang kita. Tapi kalau dalam bangsa kita sendiri ada yang memutar belit kata, melarang apa yang dilakukan oleh nabi. Fikirlah. Kita ada akal. Kita cari jalan penyelesaian bukan memudahkan segala benda dengan mengatakan tidak. 

Aku patah balik pada yang asal. Mungkin sebab aku perempuan dan ini mungkin akan membataskan aku untuk melakukan bermacam benda. Dan apa kaw akan jawab bila aku kata apa yang lakukan sekarang ini untuk membina kolam mandi muslimah sahaja? Kalau bukan aku yang mulakan, sapa lagi? Belajar berenang bukan satu perkara yang kaw boleh mahir dalam satu hari sahaja. Kaw memang takkan dapat belajar berenang di kolam air panas, mahupun air terjun. Itu hanya suka-suka. 

Allah tidak memberikanku pengganti untukku yg lebih baik drpd Khadijah. Dia percaya kepadaku kala org lain mengingkariku. Dia membenarkanku kala org lain mendustakanku. Dia menyerahkan hartanya kepadaku kala org lain menghalangiku dan Allah mengurniakan keturunanku melalui rahimnya kala aku tidak dapat drpd isteri-isteriku yg lain. -Rasulullah-
Wallahualam~
apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

Kopi 434, Muar

Monday, February 6, 2012 - si tukang karang : zey at 1:03 AM
Assalamualaikum dan salam mesra semua!


Minggu ni aku ada kat Muar, empat hari dari kat sini. Lama gila tak balik Muar, Aku ingat last time aku balik Muar tahun lepas [birthday abah 26 dec]. He-ha! lama kan? =p Bila dah balik Muar tu memang rugilah kalau tak pergi makan cendol kat Jalan Sisi, minum air pear kat Jalan Yahya, makan mee bandung, mee rebus, bla..bla.. nasi beriyani..bla..bla.. Abc.. banyaklah senang cerita. Duk kat sini jangan risau pasal makan, murah dan sodap. Dijamin! ceyt! 

Cuti kali ni aku ada misi. Misi nak menghabiskan voucher buku aku tu. Nak beli buku pon aku discuss ngn family. [ceh, mengada kan?] Alang-alang dapat voucher free RM200, aku rasa baik aku beli buku mahal terus. Yelah, kalau beli novel yang RM30 tu..mmm...aku rasa boleh guna duit sendiri kot nanti. So bincang punya bincang aku pon decide nak beli buku "A Doctor in the House : The Memoirs of Tun Mahathir Mohamad". Tapi yang sedihnya satu Muar ni dah habis oredy... =,( sedih...esok kalau kat Melaka takde gak, taktawla... 

Makanya, untuk menghiburkan jiwa yang lara ni, me and my siblings singgah lah minum-minum kat Elephant Bean, Muar. Minum kopi 434 yang cuma ada kat Muar. besh taw! XD 


Nak buku Mahathir jugak! Tak kira!!!


Azirah : Budget nak jadik cover girl novel Terfaktab siri ii


Iqa : Baru balik kenduri akak member dia kahwin. Akak dia sebaya aku. [Enuff!]

Mochacino

Kopi Ais

Cappuccino
Kopi Panas

Reaksi teruja dapat mocha!
Half boiled egg

P/s : Persamaan kami satu keluarga : kami gila kopi [tapi kat rumah selalu buat air teh], kami gila kambing dan kami suka tengok cerita lama. =)
P/s/s : Bila ada kat rumah, saya tak suka apa-apa cerita pasal uni. Takpe, say cuti tak lama. Hari Rabu saya balik uni. 
P/s/s/s : Hari Rabu balik uni, hari Jumaat sampai Isnin depan turun JB untuk sampel thesis.
apa u'all rasa? 
7 00 walks Links to this post

Orang Lidi #3

Friday, February 3, 2012 - si tukang karang : zey at 12:09 AM
"My head is saying fool forget him, my heart is saying don't let go hold on to the end, that's what I intend to do. I'm hopelessly devoted to you..." Sandy Olsen (Grease : 1978)


Assalamualaikum dan salam mesra semua!


Tetiba hari ni datang pulak mood Grease kan. Yeh, that 70's movie yang aku tengok berulang-kali. Zaman ni budak-budak sekarang tak kenai sapadia Danny Zuko yang depa kenai Troy Bolton. Ye dak? Tapi pada aku Zac Efron memang ada bakat. Bak kata orang Zac Efron ni bukanlah sekadar rupa je kan. Muka hensem cam Robert Pattinson tapi tak reti berlakon buat apa. Act, aku tabik spring toink-toink kat Zac Efron dalam movie 17 again. Memang best. Two thumbs up! Charlie St. Cloud? err, tak tengok lagi... sapa-sapa ada soft copy? bak nak tengok...hew hew~

Cam biasa, musim orang lidi kat blog ni. Pejam celik pejam celik dah senior rupanya aku, tak sedar. Patotlah kengkadang aku rasa budak-budak blok aq makin lama makin muda, oh, rupanya aku yang makin..mm...mm... makin matang..yer, makin matang... [ye ke?] =p


Kejutan untuk Hari Konvokesyen


 Penang [2007-2009]

Freshman 

Sophomore

Super Senior

Oh, no...!

Surprise? haks!
SURPRISE.
SURPRISE.
SURPRISE.
SURPRISE.

Yang ni paling leceh. Semua sebab terlajak kata, tak boleh nak buat reverse, jauh lagi nak u-turn. 
tak boleh. 
tak boleh.
Graduation day.
Aku tak taw sama ada aku yang akan buat kejutan untuk family,
atau
family aku buat kejutan untuk aku,
sampai buat aq terkejut? hoh!
Leceh lah macam ni!




P/s : I dun wanna rewrite my life like Zac Efron did in 17 again.
apa u'all rasa? 
2 00 walks Links to this post

Orang Lidi #2

Wednesday, February 1, 2012 - si tukang karang : zey at 12:58 AM
Assalamualaikum dan salam mesra semua!


Masih mood orang lidi lagi, walaupun satu hari my tummy yang cute ni cramp gila sebab lupa lunch, bila teringat dah pukul 7pm. Sibuk kan lab, tummy terabai. =,( heww... tapi takpe, since aq dah ada quite a number of collection of 'orang lidi' in this lappy due to boringness days that alhamdulillah I able to get through without rambling around Putrajaya or searching for 'hot spot' in Alamanda. Yeh, I've been through the boringness days without lepaking around doing nothing. Yeh, syabas Chaza! =p So apa lagi, lukis orang lidi je la kerjanya kan... 

Kali ni aq nak cerita pasal 'Miscommunication' yang aq pasti selalu berlaku antara kita. Antara sesama bangsa, yah maksud aq sesama bangsa satu Mesia ataupun antara bangsa kita dan bangsa luar, bangsa international gitu..baru universal kan? Haaah! Yang ni pulak aq nak cerita cerita benar berlaku antara aq, member aq : Yana dan seorang peniaga Kebab yang berbangsa Arab badwi. [eh, ukmians tahu?]



Miscommunication







Miscommunication. Kengkadang boleh jadi benda lawak gak kan. Aq pulak tukang translate bukanlah sebab aq suka lepak kat mapley wutsover, but aq rasa kengkadang tuh ada bahasa kita kena relate ngn situasi. Cam dalam orang lidi atas tu, owner kebab tu tanya makan sekarang ka nanti sebab kalau makan sekarang boleh dia campur mayo sekali dengan fries + kebab, kalau makan nanti [lambat] pulak dia nak asingkan mayo dengan fries + kebab. Simple kan? Owner kebab tu mestilah nak jaga kerangupan fries tuh. 



P/s : Bila fikir-fikir balik, lawak gila kot kalau aq tinggalkan member aq tu ngn pak cik kebab tu, silap-silap boleh gaduh. Paling tak pon kalau member aq malas nak argue, dia pon boleh jadi malas nak beli. Haha! XD
apa u'all rasa? 
4 00 walks Links to this post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME