Target Dalam Hidup

Wednesday, November 30, 2011 - si tukang karang : zey at 9:11 PM
Assalamualaikum semua!


Target. Semua orang ada target masing-masing. Walau apa jua perkara semua orang ada target, ada yang target nak dapat kereta sendiri umur 24 tahun, ada yang target nak stop pregnant umur 40 tahun... ok, merapu~ Mengikut buku member aq, aq seorang yang 'the on-purpose' person. Maknanya aq punya target yang tersendiri dalam apa yang aq buat. Iya, jangan gelakkan aq, pergi kedai runcit pon aq bawa list of things-to-buy okeh...Bila ada list, baru boleh budget, baru boleh jimat, jimat sekarang, baru boleh jadi jutawan nanti. Insya Allah.. =)


Dalam hidup pon kita mesti ada target. Dulu masa PLKN, aq ada list-of-targets...siap aq persembahkan depan kelas lagi... Bila selak balik, Alhamdulillah, ada yang aq dah capai. Target dalam hidup, dah nama pon target, mesti kena ada effort untuk capai. Macam kaw seorang player netball, main dalam posisi goal shooter [GS], bila nak gol, mesti kena aim. Kalau kaw tak aim sebelum gol, manalah tak aq dalam posisi wing defence [WD] nih nak tercabut tekak menjerit. Jauh kan? Ok, ke laut~ 


Sebelum kita shoot target plak, kita mesti taw apa target kita. Jangan tersalah panah sudah. Kengkadang bila kita nak capai target tuh, dugaan datang menimpa. Dari satu bala ke satu balak bala. Haaih,..mengeluh banyak kali pon tak dapat ubah banyak benda. Ada pengalaman sikit-sikit, kita guna. Bila ada permainan, kita join. Tapi jangan surrender sebelum referee tiup wisel wo... masa pon mesti dimasukkan dalam target ;) Bila ada yang mula buat kotor, kita buat dulu...kita jangan tunjukkan strategi perlawanan kita. Kita bermain dengan selamat. Kita ikut rentak dia. Baru nampak gaya dia. Baru nampak strategi dia. Baru nampak taktik dia. Oh, well dunia nih memang kotor, tak sesuai dengan gaya hidup 'angel'. 


Jangan marah tak tentu hal. Jangan merajuk tak pasal-pasal. Jangan sedih for nothing. Tak payah. Kita cari jalan yang senang. Kalau ada, ada lah. Kalau takde, bukan bermakna takde, tapi mungkin belum sampai masanya. 


True colors~
***Huduh betul....macam alien vs predator kan? haks!***



Okeh, gwa pon tak taw apa benda yang gwa melalut, merapu...anyway gwa cuma nak cakap tahniah pada lu orang sebab berjaya baca entri gwa sampai sini. Tahniah! Akhirnya tercapai target gwa nak post dan tercapai gak target gwa untuk bagi lu orang baca.. =) Sekian, terima kasih~
apa u'all rasa? 
3 00 walks Links to this post

Chillex

Monday, November 28, 2011 - si tukang karang : zey at 6:49 PM
Assalamualaikum and hello people!


Lately aq pon tak taw apa yang jadi dengan aq.... Pasal mimpi member-member aq tuh, aq tolak tepi, aq mungkin tak dapat tunaikan kedua-dua mimpi. Salah satu mungkin. Tapi aq pada pihak yang menunggu, sekian~

Dan satu...satu....barang aq rosak....

Time camnilah dia nak rosak satu-satu...

Time mid-sem paper tengah berderet....time kupang-kupang aq tuh menunggu untuk di-run mesin...haiihhh~ Dugaan~

Dari headphone aq yang terpatah dua, cooling pad yang aq baru beli kat Low Yatt rosak ke skrin lappy dah tukar kaler lain. Wutelse hah?

Nasib baik ada yang membantu. Tengs semua! 

Forever Alone


P/s: Semalam sambut Maal Hijrah kat Putrajaya, sekali buat house-warming rumah baru Along....jumpa family, betul-betul bagi aq tenang~


Promote entri ini : kihkihkih
apa u'all rasa? 
6 00 walks Links to this post

The Ugly Truth #9

Wednesday, November 16, 2011 - si tukang karang : zey at 7:03 PM
Dearest Zey,


Ouh.

 Barulah aq faham. 

Rupanya ada orang yang tinggikan suara, bukan niat nak marah kita. 

Tak,... 

Kalau kita tak buat salah takkanlah free-free kena tengking tanpa sebab kan.

 Ouh. 

Barulah aq faham. 

Ada orang tinggikan suara sebab nak kita dengar suara dia. 

Supaya kita dengar. 

Supaya kita faham. 

Dengan jelas.

Supaya kita dengar yang dia betul-betul tegas dengan perkara tuh.

Bukan untuk paksa kita dengar, paksa kita terima.

Tak....tak.....

Lain orang. Lain gaya.

Ouh.

Barulah aq faham.

Dan aq boleh terima ini! =D


Ciuman sayang dari Datin Hjh Fatmah Abdul Hadi =)


Dearest Zey,

Bila ada yang marah-marah manja, marah-marah....

Maknanya dorang sayang kat kita.

Sebab tulah dorang marah kita, tegur kita.

Untunglah ada orang masih ambil berat pasal kita.

Marah. Macam Abah, Mak, Along, Mak Yah [dulu-dulu] marah Chaza.

Untunglah dorang tegur, dari 'malas nak cakap'...




P/s : Cumanya masalah terbesar aq, susah untuk aq marah orang yang aq sayang. Memang masalah besar. Aq kena ubah!
apa u'all rasa? 
2 00 walks Links to this post

Kebebasan Seksualiti

Friday, November 11, 2011 - si tukang karang : zey at 11:49 AM
Assalamualaikum dan salam satu Malaysia kepada people who claim themselves homosexual, heterosexual and also bisexual.

Sekarang nih semua orang duk heboh pasal Seksualiti Merdeka. Aq lambat tahu benda nih, then aq pon googling lah at every point of view . Sebab tu lah, abah dah banyak kali cakap tengok berita, chaza~ Seksualiti merdeka. Kena paham dengan jelas. Bukan kebebasan melakukan seks, jauh sekali seks bebas. Kaw nih, kalau translate pon seksualiti merdeka dan seks bebas, jauh bezanya. Jangan serabutkan lagi keadaan~ Seksualiti merdeka adalah satu forum untuk mereka yang homoseksual, yang lain alirannya dari kebanyakan aliran majoriti di Malaysia [which is heterosexual]. Again, its a forum.

Bukan aq nak menangkan sesapa, tapi kita ada agama. Agama kita ajar kita banyak benda. Tak kiralah kaw Kristian ke, Buddha, Hindu,...agama kita melarang kita melanggar hukum Tuhan. Hawa dijadikan untuk Adam. Full stop. Titik. Noktah. Lagipon hidup kita bukan semata pasal seks. Kalau kaw bernafsu macam mana sekali pon, mesti ada juga batasnya. Homo ke, hetero, kena jaga. *Pedophilia lain cerita, itu jenayah! 

Aq cuma meluahkan pendapat aq je, malas nak cerita banyak, ada akal fikir. Pernah terjadi zaman nabi Luth dulu. Bala dah turun. Cuma jangan cabar lagi.

Ikan buntal ni pon sentap, tahu?


P/s : Kalau kita sebut pasal homoseksual, mesti dorang nih nak sentap lah, sensitip lah. Fikir hati dorang je, ingat yang heterosexual nih tak terasa, haha! Btw, those homosexual tuh opkoslah ada pakwe/makwe or else they won't claim themselves as a homo aite? Jauh beza yang claim themselves as a hetero nih.. ",

P/s/s :Kepada kawan-kawan homoseks, saya bukan nak kecam awak semua. Tak, saya cuma berdoa satu hari awak terima aliran hukum yang normal.
apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

Antara Filem yang Buat aq Sebak

Thursday, November 10, 2011 - si tukang karang : zey at 4:03 PM
Assalamualaikum dan hai kepada kaki wayang dan pembeli VCD dan DVD original dan cetak rompak.

Tengok wayang cerita Melayu sebenarnya aq agak berkira. Nur Kasih ialah filem Melayu ketiga yang aq tengok. Pertama : Anak Halal [eerr???], kedua : Hantu Kak Limah Balik Kampung. Cerita nih keluar sama dengan sequel pirates, walaupun aq peminat fanatik dengan Kapten Jack Sparrow, tapi kali ni aq pilih Adam [ihik!] sebab dengar cerita Jack Sparrow tu curang, tengok beliau curang depan mata? Oh, aq tak sanggup! Nur Kasih aq boleh bagi 4.5/5 bintang lar. A big clap to malaysian yang berjaya buat cerita nih. Kalau cerita Nur Kasih nih aq rasa kalau yang tengok tuh tak nangis, aq naik pelik, tak paham cerita letteww~~~




Ada yang kalau tengok cerita hindustan boleh menangis, berair mata... But so far aq tak pernah lagi tengok cerita hindustan dan aq nangis, jauh sekali tengok video klip lagu Korea dan aq nangis. Hoh, jauh sekali! Entri kali ni aq nak letak senarai filem yang buat aq sebak walau sejuta kali pon aq tengok :

1. Pearl Harbor


Ashton Kutcher
Cerita ni memang win! Pada aq cerita nih lagi touching dari cerita kapal karam-titanic. Cerita perang-perang yang memang selalu jadi kesukaan aq. Walaupun masa cerita ni feymes dulu, aq kecik lagi, tapi aq masih ingat hati aq menangis tengok cerita nih. Sedih sangat!!! T.T In my dreams 
I'll always see you soar a
bove the sky In my heart there will always be a place for you for all my life...

2. Edward Scissorhand


Johnny Depp
Yang ni pon sedih gak, tapi dalam cerita nih ada fantasi sikit. Cerita orang gunting-scissorhand [Edward]. Pada asalnya tuan dia cipta untuk gantikan mesin gunting dalam kilang, tapi tak lama kemudian, tuan si scissorhand ni mati =,( Edward mula keluar dari kilang tuh, dan mula bergaul dengan manusia....dan akhirnya dia jatuh cinta. Macam mana dia boleh jatuh cinta? padahal dia robot kan? Well, carilah sendiri jawapannya!

3. Armageddon

Armageddon
Aq memang admire dengan lakonan Bruce Willis. Dalam movie nih, Bruce [Harry] menjadi seorang ayah. Ayah yang sayang sangat dengan anak perempuan dia. Anak tunggal lah katakan. Sampai bila anak dia nih ada boyfiee pon dia tak caya lagi, dia tak lepaskan. Boyfiee anak dia pulak sama kerja dengan dia. Pada aq scene yang paling sedih bila Harry terpilih untuk meletupkan meteor paling besar yang nak hentam bumi dia terpaksa korbankan diri untuk dunia. Ucapan terakhir dia untuk anak perempuan dia memang seriously touching! 

4. Titanic


Titanic

Yang ni still on the list cerita-cerita sebak. Aq rasa scene paling sedih masa si Jack tuh dah kaku jadi ais... =(


And lastly, all time favourite by our family : The Cave of The Golden Rose. Memang terbaik! 


Tarabas

Tak pernah dengar? Fantaghiro pon tak pernah dengar gak? Rugilah korang tak pernah tengok...hihihi. Pic atas tuh, Tarabas, watak jahat. Tapi hensem kan? *Mama i'm in luv with a criminal~* Kat tv9 sekarang nih, ada ulangan cerita nih, hari Ahad malam kalau tak silap. Drama series. Kalau ada masa lapang tengoklah, jangan paksa-paksa tengok nanti tak feel!
apa u'all rasa? 
4 00 walks Links to this post

Jar of Broken Hearts

Wednesday, November 9, 2011 - si tukang karang : zey at 12:13 PM
Assalamualaikum and hello people!


Haven't y'all heard Christina Perri song-Jar of Hearts? Well, I really love the song, the lyrics! The song is about a girl, a pure hearted girl falling in love with a serial heartbreaker. But then she is tough enough to get over him. yeah!


I know I can't take one more step towards you

Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love I loved the most

I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live, half-alive
Now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long
Just to feel alright
Remember how to put back
The light in my eyes

I wish I had missed
The first time that we kissed
'Cause you broke all your promises
And now you're back you don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?

Yang ni bukan jar, yang ni mug.



A day before hols, aq g reunion budak matriks, again aq ditanya pasal status. Saya ok dengan status saya. Cuma bila ditanya 
"So kaw ada berapa skandals sekarang nih? Semua sekali berapa?" 
"None"
"Really? Takde yang message2 goodnite ke takde? Yang topupkan ke macam dulu?"
"No..takde..."
"Tak rasa kosong?"
"Nope. Imma totally happy with my life now, darl. Scandals cuma memenuhi ruang kosong je. Bila kita nak, dia ada, ok. Tapi bila kita tengah totally busy and those scandals came to 'entertain' rasanya memang silap besar lah.  


P/s : Biarlah orang lain yang buat koleksi jar-of-broken-hearts. Not me anymore. I do believe in karma. Sampai bila nak jadi serial-heartbreaker, kawan?
apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

Teori Ikan Laga

Thursday, November 3, 2011 - si tukang karang : zey at 7:06 PM
Assalamualaikum~


Dalam bilik saya, saya ada bela ikan. Ikan laga.

Ikan saya handsome, handsome sangat, badan dia warna biru, warna feveret saya.

Saya sayang kat dia. Sayang sangat.

Saya suka tengok dia berenang-renang ikut jari saya.

Saya suka tengok dia tidur, tengok dia selindung belakang guli,

tengok dia makan, yang paling saya suka bila saya tengok dia, dia pon tengok saya.

Macam tengah berbual, tapi tak. We enjoy the silence! XD

Betul-betul bagi saya tenang tiap kali saya tension dengan hal-hal dunia.

Walaupun saya sayang kat dia, saya tak boleh sentuh dia, usap dia,

sebab saya tahu, kalau saya sentuh dia, dia akan mati.

Walaupun saya tak pernah sentuh dia, saya tahu dia pon sayang saya,

sebab saya jaga dia dengan kasih-sayang.

Itu je yang saya mampu beri.

Akhir sekali, saya harap bagi semua yang sedang couple kat luar tuh, ikut lah cara saya dengan ikan laga saya. Saya panggil ia : Teori Ikan Laga.

Gonna marry a guy who can give me all the space I want! XD











P/s : Kepada pemilik tulang rusuk kiri, nanti, kita tak payahlah couple lama-lama, okeh? Kita  kahwin terus! wahawww!!! Saya rasa awak dah boleh dah simpan duit sekarang, tak banyak pon tak pe, kita sama-sama pelan-pelan [baca:perlahan]kayuh, okeh? And, kalau awak ada masa lapang tuh, awak 'googling' lah cara yang unik nak melamar saya nanti. =)waaahhh...kelasss!
apa u'all rasa? 
5 00 walks Links to this post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME