Perna viridis

Monday, October 31, 2011 - si tukang karang : zey at 5:06 PM
Assalamualaikum~


Perna viridis

I'm doing mussel research for my degree thesis.


Presentation proposal on this Wednesday 2nd November 2011.


Will present in front of marine's lecturers.


On every fields of marine's lecturers.


Not just biology, chemistry also in front of oceanography's lecturers.


Oh, well... wish me luck! 






Big credit to Hasanah for the picture!
apa u'all rasa? 
3 00 walks Links to this post

All the way from Cardiff~

Saturday, October 22, 2011 - si tukang karang : zey at 11:49 PM
Assalamualaikum


Crocs from Cardiff

and happy feet everybody! See the pic above? It's a Crocs shoes from my pok su to my father actually..hehe.. =) as a give from Cardiff, UK. Thanks poks! [eh, aq pulak yang cakap tengs? =p] Oh, by the way, Johorean called Pak Su [the youngest uncle] as pok su..okeh? Pok Su aq nih memang best....he just finished his phD at University of Wales Institute, Cardiff major in sports coaching [kalau tak silap lah~] Balik-balik Malaysia, what a lucky he is, terus jadi dekan kat Universiti Malaya. Man,.. I'm so wannabe like him! Insya Allah.

Act, bukan nak cerita pasal UK pon... cuma nak cerita about the give, the crocs. Crocs tuh poks bagi kat abah....tp cumanya, abah not gonna use it in this short time, so he kindly lend it to me...ulang balik, pinjam okeh..abah tak bagi truih pon~ At first bila abah bagi aq cakap slow2 "mmm..boleh jadi selipar toilet...." aq memang budget abah tak dengar....tp abah dengar la plak.....haihh, makanya chaza, hargailah pemberian org lain... :D takdelah, sebab dulu masa PLKN dulu selipar toilet aq crocs...mmglah best, thn lama kan...comel pon comel. And one more thing those accessories kat crocs tuh aq tambah sendiri yer. *act, Sern n Yana yang sibuk decorate crocs tuh time Pesta Konvo yang lepas* barulah nampak true-mariners kan? ;D

That crocs from Cardiff, fly all the way to Malaysia....and bila aq masuk uni aq,

The Crocs were landed at Pulau Tinggi, Mersing, Johore [13-17th October]

Ce teka mana aq? hehe....ni gambar third year yang ambil major biology marine. For those third year yang ambil major oceanography tak pergi, kesian mereka. We went there for two classes which are coral reef biology and fisheries science and technology. Memang best, scuba again for the reef's transect and trawling for 5 hours on the boat! Bila dapat hasil tangkapan...dah tak rasa penat, rasa happy! *merasa jadi nelayan*

Latest one, the Crocs was at Kampung Sebatu, Merlimau, Melaka! [20th October]

I was at Melaka to collect kupang for my thesis with Sehah to assist me, my very-fatherly supervisor : En Wan Lotfi, Dr Fathul and his students. Semua sekali 9 orang,g sana naik van UKM. Merlimau dah dekat gila dengan Muar, rasa cam nak balik je... haisshh, ni kalau presentation proposal lama lagi, dah lama balik dah! =(

Kesan Crocs~

Yang ni pulak kesan Crocs yang aq buat, kat Merlimau. Beriya sangat tengok ikan belacak besar-besar dan laju...terpijak lumpur! Huduh betul perangai! XD



What a busy week kan? Ni nanti nak pergi sedili larr, lumut larrr...haiyoh..banyak jalan~



P/s : Ni balek ni dah boleh pulangkan Crocs kat abah~
apa u'all rasa? 
2 00 walks Links to this post

Walaupun I Ganas, tapi I Tetap Manja

Wednesday, October 12, 2011 - si tukang karang : zey at 10:38 PM
Assalamualaikum and hello people!
Dear boys. If you are in high school now i suggest u ngorat the tomboys while u still can. All tomboys become hot later. E.g Lisa Surihani, Fasha Sandha -obefiend-

Entri ini ialah entri balas dari belog Serntoro . Untuk membalas suatu yang bernas, aq selak balik buku pemerhatian aq yang lama...eceh gitu kan! >.< Manja dalam konteks gegirl lah senang sebab aq pompuan, senang aq nak cerita.

Selama aq sekolah dulu, aq dapat tengok perempuan nih ada dua jenis je. Yang kasar dan yang gedik. Guna bahasa mudah, senang kan? Dua jenis ni pulak boleh kita tengok dari luaran dan dalam. 

1. Yang luaran nampak kasar.
Girl macam nih dah ramai, selalu yang korang jumpa kat universiti tuh, nilah perangai dia, kasar. "Lembutnya cukup jantan" bak kata SA Allahyarham Usman Awang. Nampak kasar, tomboyish gitu...tapi...tapi bila time nak bermanja....amboi..hilang kasar... haha! ok, selalunya girl yang steady camnih tak semua orang dia tunjuk kan manja dia tuh. Certain je yang bertuah okehh? Sebagai contoh seorang girl yang ganas rupanya selalu bermain netball di padang pada setiap petang, pada suatu hari pada hari pertandingan girl nih injured sampai lutut koyak, seluar koyak. Give up dah taknak main. Balik-balik ngadu kat pakwe, siap mintak pakwe beli ubat. Adooy! Girl yang macam nih bila ada masalah pandai dia tutup, bila ada orang yang sesuai barula nak ngadu.....Nampak je kasar tuh, bila kena tengking sikit, bergelinang jugaklah air mata....haha!

Pada aq pulak, walaupun kekasaran ada dalam diri aq, family aq nampak side aq yang satu lagi tuh, besar mana hati aq selain aq yang tahu, family aq tahu. Mungkin sebab tu kot segala macam is big no-no untuk aq walaupun aq dah besar panjang. Kalau aq kata nak kahwin, agak-agak jawapannya no ke yes? haha!


Anak bongsu memang manja kuat kan?

























2. Yang luaran nampak gedik.
Jenis ni biasa kita nampak di bandar-bandar besar dan juga di ceruk-ceruk kampung. Kebanyakannya bijak. Yang pandai kita jumpa kat sekolah je, yang bijak kita dapat tengok yang dapat survive dalam hidup. Entah macam mana gaya, tapi at last dapat survive gak. Jenis macam bila dia bukak suara, penuh dengan kelembutan....lembut je suara. Girl yang jenis macam ni selalunya di-cop manja, sebab dengan semua orang dia nak belai. Tapi ada gak dalam jenis ni sebenarnya lagi kasar dari yang luaran nampak kasar tuh. Seperti yang aq cakap, girl jenis nih bijak, tak semua yang gedik tuh budak air mata. Pernah ada satu kes dulu, girl gedik flirt dengan seorang lelaki, couple beberapa bulan bagi ayat-ayat manis lepas tuh dia tinggalkan. Sebabnya niat asal girl tuh cuma nak balas balik apa yang lelaki tadi pernah buat kat bestfriend dia. True story. 

Aq rasa dalam girl jenis nih lagi kasar. Lagi tough.

Dalam gambar nih,tak semuanya kasar taw?

So,in conclusion, girl sememangnya tak boleh lari jauh dari sifat manja, manja-manja. Cuma the way she express it differently. Makanya Sern, sifat manja-manja tuh mungkin memang ada dalam diri aq.... [cuba menggagahkan diri, mengaku diri manja.....] yukkksss, malu gila gua kena admit nih!!! Lu pon Sern, takyah duk cool sangat, gua taw lu pon manja-manja-manja gak kan?kan? XD
apa u'all rasa? 
1 00 walks Links to this post

F&N Big Fun Fest 2011

Monday, October 3, 2011 - si tukang karang : zey at 1:35 AM
Assalamualaikum and meet again, people!


Last week, my friends and I went to Bukit Bintang to watch by darling perform...Haha! Joking!! for F&N Big Fun Fest. Last year, my friends get the opportunity to go there, aq plak tak pergi sebab balik Johor masa tuh [Sultan Ibrahim balik Muar]. Not just getting all the free stuff, they also get the opportunity to meet cool celebrities! Contohnya : Pesawat! Contoh lagi : Jippie Pesawat! Masa tuh, I was so0o0 jealous... Yela, aq yang minat gila kat Pesawat nih pon belum pernah lagi bergambar sebelah dia taw! Huh! That was last year, sebab tulah tahun ni aq nak-nak sangat pergi event nih!

This year artis yang perform on stage : Faizal Tahir and Bunkface. Indie band takde banyak. Compare to last year, baju F&N yang dibagi lagi best this year, last year punya baju cam nipis sikit. Beza dari yang lepas, tahun nih ada buat flash mob. Tapi ktorang tak dapat join ber-dancing sebab nak terus ke Manjung, Perak untuk wedding Syifa. Ok, peeps, enjoy the photo!


Zey with Sern
See the coupon? We got 3 coupons each. But I lost one of the coupon sebab happy sangat dapat air soda F&N free. Ahaks!

Zey with Yana
Tengoklah kat tin F&N tuh, ada pic ktorang.....kewl gila!!!

Yang ni pic mamarazi [yang hold camera tuh], nak cari Awal
Awal Ashaari as the host - this is the most nice pic of awal that we'd taken

Pic ni macam baru makan lamb steak kan? Aq suke!

Meet my friend here...haha...joking... This is Joe from Wakaka Crew

Bila ada Wakaka Crew, aq rasa tak lengkap [ceh!] bila tak de Alam. [ok, u met him at So You Think You Can Dance]

Satu benda pasal Alam, eventhough dia busy gila mencari budak-budak yang menari [yes, he's the one who incharge] dia rilek je ambil gambar dengan ktorang. Haahh,....pasal Joe, lagi best, rilek je jalan sana-sini, bila aq panggil Joe! Dia boleh plak kata dia bukan Joe. Oh, come on lah... Tapi cuak gak kot kalau aq ter-salah tuhh. Seb bek dia tak joking around lama sangat. Hoh! Takkan aq boleh tak kenal kot, aq usha depa since aq form 4. Tak caye, tanya Khai XD Lepas tuh, ramai plak yang ambil gambar dengan Joe! Apedaaa....~


Free things yang ktorang dapat : well of course air F&N...entah berapa banyak aq telan air tuh entah lah, Sern plak tak minum air gas, syoklah aq and Yana. Free t-shirt, free wisel, free ballon.... dan sewaktu dengannya lah! Memang fun habes, so aq rasa bagi sesapa yang tak pernah pergi event nih, sila lah tunggu tahun depan yerrr!






P/s : Ok, aq terpaksa admit yang most of the pic taken memang nampak aq tough gituww! Ni kemungkinan besar sebab kambing yang aq makan non-stop time raya lepas. But hey, girl...who cares gaining so much weight? Well, I think I'm gonna marry a guy that can carry my weight yaww! Haha, tak susah pon~
apa u'all rasa? 
2 00 walks Links to this post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME