Target Dalam Hidup

Wednesday, November 30, 2011 - si tukang karang : zey at 9:11 PM
Assalamualaikum semua!


Target. Semua orang ada target masing-masing. Walau apa jua perkara semua orang ada target, ada yang target nak dapat kereta sendiri umur 24 tahun, ada yang target nak stop pregnant umur 40 tahun... ok, merapu~ Mengikut buku member aq, aq seorang yang 'the on-purpose' person. Maknanya aq punya target yang tersendiri dalam apa yang aq buat. Iya, jangan gelakkan aq, pergi kedai runcit pon aq bawa list of things-to-buy okeh...Bila ada list, baru boleh budget, baru boleh jimat, jimat sekarang, baru boleh jadi jutawan nanti. Insya Allah.. =)


Dalam hidup pon kita mesti ada target. Dulu masa PLKN, aq ada list-of-targets...siap aq persembahkan depan kelas lagi... Bila selak balik, Alhamdulillah, ada yang aq dah capai. Target dalam hidup, dah nama pon target, mesti kena ada effort untuk capai. Macam kaw seorang player netball, main dalam posisi goal shooter [GS], bila nak gol, mesti kena aim. Kalau kaw tak aim sebelum gol, manalah tak aq dalam posisi wing defence [WD] nih nak tercabut tekak menjerit. Jauh kan? Ok, ke laut~ 


Sebelum kita shoot target plak, kita mesti taw apa target kita. Jangan tersalah panah sudah. Kengkadang bila kita nak capai target tuh, dugaan datang menimpa. Dari satu bala ke satu balak bala. Haaih,..mengeluh banyak kali pon tak dapat ubah banyak benda. Ada pengalaman sikit-sikit, kita guna. Bila ada permainan, kita join. Tapi jangan surrender sebelum referee tiup wisel wo... masa pon mesti dimasukkan dalam target ;) Bila ada yang mula buat kotor, kita buat dulu...kita jangan tunjukkan strategi perlawanan kita. Kita bermain dengan selamat. Kita ikut rentak dia. Baru nampak gaya dia. Baru nampak strategi dia. Baru nampak taktik dia. Oh, well dunia nih memang kotor, tak sesuai dengan gaya hidup 'angel'. 


Jangan marah tak tentu hal. Jangan merajuk tak pasal-pasal. Jangan sedih for nothing. Tak payah. Kita cari jalan yang senang. Kalau ada, ada lah. Kalau takde, bukan bermakna takde, tapi mungkin belum sampai masanya. 


True colors~
***Huduh betul....macam alien vs predator kan? haks!***



Okeh, gwa pon tak taw apa benda yang gwa melalut, merapu...anyway gwa cuma nak cakap tahniah pada lu orang sebab berjaya baca entri gwa sampai sini. Tahniah! Akhirnya tercapai target gwa nak post dan tercapai gak target gwa untuk bagi lu orang baca.. =) Sekian, terima kasih~
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME