Terasing Di Tempat Sendiri

Monday, September 12, 2011 - si tukang karang : zey at 8:33 PM
Salam beraya semua~

Entri ini sepatutnya di tulis dengan penuh emo sekali [emo=emosi]. Bukan pasal apa, bila dah berkaitan dengan family, aq sangat emosi.

Minggu lepas, lagi accident berlaku dalam family. Accident kali ni melibatkan warga asing, izin ke tak izin aq peduli hape. Aq highlight di sini, pendatang asing. Dahlah masuk lorong mak aq, dia punya corner tak hengat....nak lap pon agak2 la, kaw ingat ni kat Sepang ke. Kalau naik motor honda kapchai tu cun lah gak nak lap jauh2 ni, tapi mamat ni naiik beskal. Aq repeat BESKAL! Dah bertembung depan kereta chevrolet yang mak drive. Pe lagi, kemek la tayar depan beskal dia tuh. Alhamdulillah, kereta takde pape. Mak pon okey. Yang jadi tak okehnya, mamat tu plak mintak mak aq bayar RM200 dia nak betulkan beskal dia....mak aaiiii....kaw hengat beskal kaw beskal fixie ke yang boleh gostand ke belakang. Chantek rambut kaw nak suruh mak bayau! 


Dah gitu gini, gedebak gedebuk, mamat tu bawak geng dia, dia bawak tokeh dia. Dia hengat mak aq pompuan dia boleh tipu. Dia tak taw kot mak wonder woman! Mak bawak stuff dia...ada gak lah orang kat kawasan tuh back up mak. Mak kata ada sakit? Jom gi sepital. Dah dia buat drama hindustan baring2 atas jalan....[yukks! benci gila!] Tokeh dia plak kata nak gi klinik, taknak sepital. Chantek muka kaw, nak g klinik berbayau. Mak mintak permit, tak bagi. Nak report polis, kata sakit perut, tak makan.....[herrrgghhh, sakit hati] Mintaklah tokey kaw nasik! Tokey dia kata nak report esok plak. Mamat tu plak tak habes2 mintak mak RM 200 nak betulkan beskal. Eh, tolong, Rm200 tuh dah boleh beli beskal baru! Cakap berbelit. Betul lah orang kata kalau ada ular dan bangsa dia, baik tikam bangsa dia, sebab belit lidah dia lagi berbisa.


Aq rasa sekarang ni style bila ada kes langgar-melanggar ni, baik kita terus report polis, tak payah lah nak nego setel luar ke setel dalam. Banyak sangat cekadak. Esok pagi, mak terus report bawak sorang saksi. Yang aq panas hatinya warga asing sekarang ni dah besar kepala. Dia hengat pangkat dia besar sangat lah dah buat proses pemutihan bagai tuh. Eh, kaw kat tempat kaw pon nak beli beskal pon tak mampu taw, kalau kaw kena lenyek bawah tayar keretapi [eh?] pon orang kaw buat tak nampak je taw! hoih!


Aq tak nak nanti akibat dari kebanjiran warga asing, sejarah lama berulang kembali. Gantikan tokey-tokey kilang besar dengan orang British dulu. Bawa kemasukan imigran bagai untuk kerja dalam Tanah Melayu, lama-kelamaan dah beranak pinak, mula nak jadi warganegara...mula-mula warganegara, lama-lama nak hak sama rata dengan warga Tanah Melayu. Mula timbul Jus Soli. Ingat lagi? Lepas-lepas tuh naik tocang, buat rusuhan bagai. Haih. Kita kan belajar sejarah, kena tahu asal-usul moyang kita dulu, jangan jadi warga yang tak kenang budi. 


Korang cuba bayangkan bila warga asing dah buat family kat sini, dah cukup duit nak beli rumah, beli kereta...yelah, mesia kan gaji tinggi menggunung...dah bertahun-tahun duk kat mesia, anak-anak depa duk sekelas dengan generasi kita, jangan nanti masa tuh kita 1 mesia barulah nak berganding bahu kalau mereka mula nak hak sama rata dengan orang kita. Nak hak biasiswa yang sama. Nak taraf yang sama. Aq rasa tak mustahil nanti. Sejarah kan ada. Benda yang sama mungkin berlaku.


Atok Mi and The Mothers
Tulang belakang keluarga besar kami.

apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME