Mengenai Jiran

Wednesday, August 24, 2011 - si tukang karang : zey at 12:00 PM
Salam kat semua!


Cita & Cinta


Aq baru tengok cerita nih. Cita & Cinta. Ulangan kat Tv9. Aq taw cerita ni best, tengoklah sapa pengarahnya : Izma Yusoof kan. Aq admire almost semua drama dia. Cumanya masa drama ni ditayangkan dulu, aq kat uni, takde masa nak tengok.

Bila aq tengok cerita nih, aq teringat dengan cerita lama, cerita jiran lama aq dulu yang memang serupa dengan cerita Mia dan Kamarul. Parents of the cool twin. Mulanya dengan si ayah berlaku curang, lagi dan lagi. Sampai bawa perempuan lain masuk dalam rumah, macam takde bini, macam takde anak yang tengok perangai 'terhormat' dia tuh. Sampai si isteri jadi gila.

Jiran lama aq dulu [si isteri] memang friendly, happy go lucky person. Aq ingat dulu, dia suka sangat peluk ktorang bila jumpa. Tapi bila si ayah buat perangai, dia boleh jadi tak keruan, jadi gila. Aq ingat sampai dia boleh baring atas kereta laki dia. Hari-hari bergaduh. Mak aq, dan jiran-jiran yang lain paham, anak-anak dia pon dulu selalu lepaking kat umah aq. Yelah, ktorang lebih kurang sebaya dengan dorang. 

Tapi si ayah, again and again buat perangai. Yang ni buat aq pikir. Kenapa dan kenapa. Aq pernah dengar dulu orang kata lelaki curang mempunyai IQ yang rendah dan lelaki bila dah start curang, memang sampai kahwin pon perangai macam tuh. Money cannot brings you happiness. Hari-hari tido atas duit pon boleh jadi gila taw, sebab rasa tak secure.

Marriage is a big thing. Bukan benda main-main yang boleh disebut-sebut oleh budak bawah umur. Akad nikah benda besar, dunia akhirat. Satu perjanjian yang menentukan siapa 'ketua bidadari' untuk kaw dalam alam satu lagi. Bukan main-main. 

In a short, pada ketua-ketua keluarga, jalankanlah tanggung jawab. Tak salah kalau kita belajar dengan orang yang lebih arif. Agama, jangan pandang tepi. Berdoalah kita untuk menjadi keluarga sakinah kat alam yang satu lagi.
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME