Macam Main Bola la...

Friday, July 29, 2011 - si tukang karang : zey at 10:53 PM
Assalamualaikum dan hola readers!


Al-Fatihah kepada Allahyarhamah Wardah bt Jamal Abdul Nasir, sepupu aq yang telah kembali ke rahmatullah petang kelmarin, Jumaat 29 Julai 2011  sekitar jam 6.40 petang tadi. Arwah menghebuskan nafas terakhir di HKL pada umur 20 tahun. 

Again, another lost. Bulan ni saja my family had lost two of our beloved relatives. Arwah Abg Long Syuk dan Arwah Wardah. They died at such a young age. We never knew what next. Tak habis terkejut dengan berita yang lepas, datang lagi satu. Aq harap dugaan kali ni satu pemangkin untuk kami sekeluarga dapatkan Cinta Allah, cinta yang abadi.


Hari Khamis yang lepas, Khamis malam Jumaat, lepas buat apa yang patut, aq sempat tengok game bola sepak Malaysia vs Singapore. I'm sure ramai Malaysian dan Singaporean yang tengok. Minggu lepas aq kat rumah akak aq, temankan dia dan since kat sana tak dapat channel RTM 1, aq tengok via channel TCS 5 media corp [channel Singapore]. Tak kesah la aq tengok kat mana, yang penting semangat aq memang tinggi kat Harimau Malaya.


Tapi bukan result bola yang nak pertikaikan, tak pernah langsung aq bezakan pasal pemain import atau tak, stadium yang penuh dengan tisu tandas. Tak. Bukan tu yang aq nak cerita. Aq nak cerita pasal match bola sepak yang boleh kita aplikasikan dalam hidup.


Takdir

Pemain bola diberi masa sekian sekian untuk berlawan. Confirm-confirm buat yang terbaik. Takdir dah ditentukan. Tapi kita masih diberi option untuk mendapatkan ending yang sama dengan situasi yang kita pilih. Kalau Safee Sali tak berlari nak masukkan gol, mungkin tak dapat gol tuh. Gol tetap gol, mungkin bukan dari dia. Kalau kita tahu yang kita diberi masa macam dalam match football, mesti kita buat yang terbaik dalam hidup ni. Carilah harta seolah-olah kita akan hidup seribu tahun, beribadatlah seolah-olah kita akan mati esok hari.


Kita pulak, penonton hanya memerhati dengan penuh semangat. Takdir dah ditentukan. Tapi bila ada yang tak puas hati mulalah timbul laser hijau dan sebagainya. Tapi at last, kita kena akur. Aq pon tak tahulah camna nak cakap, shortly, hidup kita ni terlalu singkat untuk kita membenci orang, singkat, singkat sangat untuk kita menabur dendam, menabur fitnah yang bukan-bukan. Tak salah kalau kita buat orang sekeliling kita senyum dan gembira.


Hady Mirza ke Safee Sali? Tak kesahla...kalau Giovanni L. Tobing g World Cup pon aq sokong!

P/s : Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan...Jom pergi Terawih malam nih!
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME