SKIT-soh-FREN-ee-uh

Sunday, June 19, 2011 - si tukang karang : zey at 7:03 PM
Assalamualaikum and well hello there...!


Ececece...gaya dah macam #IniAnwarHadi daa... Alhamdulillah, we meet again since I haven't post anything currently due to busyness of study and chaosity of my sis's wedding. Ceh, cam buzy sangat...heee...but don't worry much, I still read some of u guys' entries! Before I gone too far, I wanna thank all of you [my followers], for still 'setia' following my blog even though I was so like lazy bum...haha! 


Haih, aq pon dah lama tak tengok blog sendiri...bila tengok-tengok...okeh, I lost one follower... haaaih, ni mesti sebab aq lama tak hupdate neh... Tapi, duit nuffnang aq tetap naik yawww! XD. Eleh, baru hilang satu, terasa cam kena troll.ceh! 


So entri kali ni aq bagi kat angpa yang masih setia dengan blog aq. Sambungan dari entri ini.


Masa video ni upload kat Youtube pon aq tengah busy isi kerepek pisang dalam bunga telur. But still, aq sempat minta some of my fwens and cousins to view our video. Lagipon kami hanya perlu 200 viewers untuk dapat result yang chantek untuk final project short sem nih.

Mengenai video ini :
Video pendek ini mengenai pandangan biasa masyarakat terhadap penyakit mental. Pada video kami pula kami spesifikkan kepada penyakit Schizophrenia [baca : SKIT-soh-FREN-ee-uh] 
Kebiasaannya, masyarakat akan kata penghidap Schizophrenia ini adalah gila, tak betul, 'split personalities' dan macam-macam lagi. Btw, Schizophrenia is way too different than 'split personalities' ok? Schizophrenia boleh didefinisikan sebagai suatu penyakit mental yang tidak boleh membezakan antara realiti dan maya. Pesakit sering terdengar suara-suara  halus yang membawa mereka kepada perbuatan yang kadang-kala tidak masuk dek akal waras manusia biasa.

Schizophrenia boleh dibahagikan kepada empat iaitu [menggunakan kata umum atau kata paling mudah] :
1. Disorganized type
Kebiasaanya penyakit mempunyai emosi yang meracau. Melakukan berbagai-bagai perkara pelik, ketawa, melakukan bunyi-bunyi pelik dan banyak lagi.
2. Catatonic type
Jenis yang ini pula apabila pesakit berada dalam keadaan panik yang melampau. Panik terhadap sesuatu yang tidak dijelaskan kerana pesakit pada jenis ini hanya membisu dan menunujukkan perbuatan yang amat takut. 
3. Paranoid type
Pesakit yang mengalami schizo type ini merasakan dirinya sangat hebat, mengalami halusinasi yang pelik dan melampau-lampau. Pesakit juga cenderung melakukan kekejaman untuk 'melindungi dirinya'.
4. Undifferentiated type
Schizo jenis ini ialah jenis schizo yang paling sukar dijelaskan kerana pada realitinya, penyakit schizo boleh bertukar-tukar pattern. Pesakit schizo jenis ini mengalami ketiga-tiga jenis schizo yang lain tetapi ada antara cirinya tidak dispesifikkan.


Itulah sedikit sebanyak yang aq taw pasal Schizo nih. Apa pulak peranan kita sebagai masyarakat? All I can say is, stop being stigma, stop being like any typical citizen. Let's start being anti-stigma, be like one educated-citizen. Doesn't really matter if they had a HIV positive, Hepatitis, Illegitimate or any virus they had, they need us to live like a human. In fact, they deserve to share these air.
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME