Dolphin Sushi. Anyone?

Sunday, January 30, 2011 - si tukang karang : zey at 9:45 PM
Greetings to all~


Musim cuti dah tiba, cuti mid-sem n cuti Tahun Baru Cina.
Tak sabar rasanya nak raya Cina sebab nanti dapat ang pow! Ang pow nya plak yang pasti bukanlah 2 angka, tetapi 3 angka! muahaha~~
Setakat limau...cliche~~


Before cuti, hari Jumaat lepas aq dengan setianya datang kuliah akhir sebelum cuti. Yah, aq taw ramai dah balek...tapi aq dah budget naik cuti ni lambat, extend cuti sehari..hehe, eh, bukan sengaja, tadi before tengok cinema aq g beli tiket bas, hari ahad habis daa...tinggal hari isnin je... =p


Kelas yang terakhir tu ialah kelas 'Ekologi Bentik'. Cuma budak Biology Marine je yang amek, budak Oceanography tak amek.
Yang menarik kelas tu lecturer kami, Dr Azman ada cerita pasal pencemaran dan gangguan. 
One of the pencemaran yang paling hebat dan juga effect dia paling besar kat laut ialah pencemaran merkuri. [Dalam lecture, beliau panggil RAKSA]
Merkuri biasanya datang dari kilang-kilang. Kilang-kilang ini membebaskan racun merkuri keluar ke udara dan juga ke laut, secara tak langsung ikan-ikan di laut terdedah kepada bahaya racun ini. 


Dan satu fakta menarik : Ikan lumba-lumba [Dolphin] mempunyai kandungan merkuri yang paling tinggi dalam badan. 
Dolphin yang jinak, comel nih..ada ke yang makan? 
Jawapannya : ADA!
Malah, beberapa sekolah di Jepun memberi daging Dolphin kepada murid-murid secara percuma pada setiap hari!


Dolphin Sushi.


Itu semua sebelum satu dunia menghentam cara pemakanan Jepun.
Time tu depa tak sedar lagi bahaya racun nih. Ada plak yang tak percaya.
Korang boleh GOOGLE SCHOLAR menda-mende nih. Jangan jadi malas yer.
[Ceh, dah tak mainla gugel biasa, wa dah senior, wa guna scholar! muahaha!!]
Cara depa tangkap dolphin ni plak, agak sadis, sapa-sapa yang hati fragile, aq syak mesti dah menangis. paling tak pon mencarut.







Ni baru pic, tak tengok video lagi...memang PEH!
So? Apa rasa? Ada banyak lagi sumber makanan yang tak racun, yang boleh makan...dalam banyak-banyak ikan, dolphin gak yang jadi 'feveret' dorang kan.. hurrmmm~~
Nak taw apa akibatnya bila dalam badan kita ada logam berat?


Niigata Minamata Disease

Punca : Racun Merkuri

Itai-itai Disease

Punca : Racun Cadmium





p/s : bahaya gak kan makan ikan besar-besar nih sebab depa pon makan besar, logam berat pon depa telan...gguullpp!


apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME