Aq dan Cita-cita

Sunday, January 23, 2011 - si tukang karang : zey at 11:05 PM
Greetings to all.


Hari ni aq nak ceritakan cita-cita aq daripada kecik. Korang pon mesti ada cita-cita kan time korang kecik-kecik dulu.
Teringat lagi dalam penulisan karangan. Tajuk 'Cita-cita saya' mesti letak job yang tinggi-tinggi, yang payah sebenarnya nak gapai, padahal kita main letak je job tu, job ini, tapi tak taw apa pekerjaan sebenarnya.
Kalu bukan doktor, mesti engineer, kalau tak pon menteri! wala!




1. Wartawan
Nur Syuhada
Believe it or not, aq nak sangat jadi wartawan ni lepas tengok cerita Shah Rukh Khan : 'Phil Bi Dil Hai Hidustani'. Cambest je kerja ni kan. Tapi aq lebih suka jadi wartawan 'backstage' maknanya muka aq ni tak lah terpampang depan tv. Setakat dapatkan cerita-cerita panas tu boleh la...haha!

Kat sekolah lagi lah. Aq kan girls school. Sekolah aq selalu compete dengan Girls school yang satu lagi neh. Ktorang compete dalam segala hal. Daripada sukan, pelajaran, pakwe, tempat lepaking dan sebagainya. Sampai nak cari pakwe pon nak compete? Yer, sebab kat area aq cuma ada satu boys school dan dua buah girls school.
Eh, itu dorang larr yang suka competition bagai neh...aq tak..aq tak...aq cuma memerhati je... =p

Cita-cita aq yang ni kinda tercapai time kat PLKN dulu, aq jadi wartwan time pilihan raya. Time nih aq admire ngan sorang 'imam kachak' neh. Kebetulan dia jadi YB plak. So, punyalah beriya aq tolong dia berkempen sana sini. Yang tak boleh blah siap cari status 'panas' YB lain supaya YB parti lain boleh guling..muahaha!! 
And the best part is YB Kachak aq tu menang pilihan raya =)



2. Ahli Forensik
CSI-Gil Grissom
Cita-cita ni aq nak sangat time aq masuk sekolah menengah. Aq siap pasang angan-angan nak study kat Ireland la kononnya. Semuanya sebab terpengaruh dengan lampu biru dalam cerita CSI [Crime Scene Investigation]. Dulu time aq kecik-kecik, banyak gak lah binatang jadi mangsa 'bedah' aq. Yang paling aq suka 'bedah' belalang, sebab dapat tengok darah dia yang warna hijau tuh.
Tak silap aq nak masuk uni pon aq ada apply for this course, tapi dalam bottom 3 lar, mungkin sebab tu lah tak dapat. Lagi plak course neh cam mencabar gila. Mak cam tak berkenan sangat. 
[ke aq minat course nih sebab 'senior' tu? o0o0ps!]


3. Datuk Bandar
Mohd Sa'at bin Yahya

My great grandfather was a very honors person. Tengok je lah misai dia tu. Long time ago, people yang ada misai 'kemetot' nih, orang takut tengok dia. Misai ni melambangkan betapa garangnya + tegasnya orang tuh. Tak caya, cuba korang usha misai Adolf Hitler tuh. Mana ada tebal kan? But that was before 'The Three Stooges' had that kinda misai. Lepas Three stooges ada misai tuh, orang dah ingat misai ni cam pelawak plak... adehhhlaa....~

Talking about misai is not my point here. Apa aq nak cakap, aq pernah teringin nak jadi Datuk Bandar. Aq nak majukan tempat asal aq. Kalau aq jadi Datuk Bandar, tempat pertama yang aq nak majukan ialah Sungai Muar. Aq nak tukar tempat tu jadi tempat pelancongan. Or maybe a diving area. Manalah tahu satu hari nanti kat sungai tu aq tanam coral...hehe... =)
Tapi, aq ada satu perangai yang tak patot ada pada pemimpin. PUNCTUALITY.
Yer, aq susah sikit nak punctual, sebab aq tak suka terikat dengan masa [boleh tak camtu kan?] and one more thing, aq tak suka dengar alasan dan aq tak suka bagi alasan. Yes or No dah memadai. 

Aq rasa greatest weakness aq yang satu neh, memang tak boleh ubah, walaupun dulu kat PLKN pernah sekali terlewat, berdiri depan 4 kompeni yang ramai tuh. Malu-malu gak, tapi nak wat cane... =p
Tak pelah, jadi 'bini datuk bandar' pon ok lah!

4. Pengembala Kambing
The shepherd


Aq memang suka daging kambing. Lebih-lebih lagi kalau dapat ribs dia...memang pehh!! Terbaik!
Bila open house kat umah aq plak, daging kambing memang wajib ada. Dan selalunya lah daging kambing memang cepat habis compare to daging ayam yang cliche dan senang dapat.
Dulu aq pernah g ladang kambing kat Kedah dulu. Aq bagi dia makan sayur. Aq g kat ladang tuh, aq rasa cam nak culik je satu kambing, nak wat bbq! muahaha!!
Aq ada kenal dengan sorang member aq nih, kerja dia mengembala kambing. Cam pelik kan? But dia masih study dan ladang kambing tu memang dia punya, bukan mak abah dia punya. Setiap minggu dia wajib balik rumah sebab rindu dengan kambing-kambing dia. At first dia gtaw, nak tergelak guling-guling pon ada. Tapi guess what, dia owned MINI COOPER pada umur dia 18 tahun, hasil jualan kambing dia tuh.


Impian aq bila aq dah ada ladang kambing, aq akan 'export' daging-daging kambing tu kat hotel-hotel, paling tak pon kat restoran yang ada jual western food. Itu baru daging, belum lagi susu,..malah janggut kambing gak aq boleh jual kat kilang berus cat! muahaha~~


5. Pemilik kilang mainan


Toys 'R' Us

Yang ni lagi satu bisnes yang menguntungkan! sebab apa? sebab kat dunia nih, sapa je yang tak pernah langsung beli barang mainan? tak kiralah produk kita atau produk luar. Kebanyakan daripada kita memang selalu je beli mainan, tak kira umur..betul tak?
Kalau kat Malaysia nih, syarikat yang tip top pasal barangan mainan nih : SPM.
Aq rasa cam syarikat ni satu je yang feymes kat sini. Barangan mainan dia plak untuk semua peringkat umur. Memang terbaik.




Tapi, aq rasa cita-cita aq yang aq mula nampak ialah menjadi ini :
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/
Seekor ikan duyung yang berjaya!









well, work is to live without dying!


p/s : tak kiralah apa yang korang impikan untuk alam pekerjaan nanti. Yang penting satu je : HALAL. "Rezeki ada kat mana-mana dan lain orang lain peluangnya" -Prof. Rahim-
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME