iklan merdeka yang paling aq suka!

Tuesday, August 31, 2010 - si tukang karang : zey at 10:52 PM
assalamualaikum~


hari ni 31 ogos 2010....
dah 53 tahun, usia tanah air kita merdeka.
soklan 'cliche' yang setiap tahun mesti timbul.
apa erti merdeka pada anda??


ceh, terasa semangat patriotik la pulak.
seingat aq tahun yang paling semangat jiwa patriotik aq ni,
tahun 2007. masa tu aq kat kem plkn.
peh, time tu la, aq cakap..semangat sayang aq kat Malaysia ni memang berkobar-kobarla,
perang olok-olok tu pon aq da rasa gerun nya, semangat nak selamatkan orang-orang kita...xkiralah kenal ke x...yang penting orang kita, bangsa kita.
tembok yang tingginya lebih berganda daripada tinggi aq pon, 
aq boleh panjat. 
yes, aq almost giv-up masa nak panjat tembok tu,
tp bila aq tengok balik muka-muka orang yang selamatkan aq,
aq jadi semangat! maka, lepaslah aq panjat tembok tu...


MALAYSIA BOLEH!



sekarang aq nak jawab balik soalan 'cliche' ni
apa erti merdeka pada anda??


merdeka zaman sekarang ni bukan sekadar mengibarkan jalur gemilang.
ingat boleh suka hati ke balut jalur gemilang tu??
jalur gemilang dijadikan pakaian, balut kat bonet depan kereta...
ape ni semua???


pada aq, merdeka zaman sekarang ni...terletak dalam jiwa kita.
xyah tengok dalam konteks yang besar.
cukup kita tengok dari diri kita dulu.


independent= bebas, merdeka, berdiri sendiri. 
aq highlightkan kat sini berdiri sendiri. indie!
apa erti merdeka pada kita kalu kita sendiri xcuba untuk buat segala benda dengan titik peluh kita sendiri???
sikit2 nak minta tolong orang...
tolonglahh...indie la sikit!
aq balik johor-bangi sorang2..xde hal. ok je.
aq xsuka susahkan orang n sama gak, aq xsuka orang susahkan aq... haha!
selagi aq boleh buat sendiri...aq buat!!
unless lah kalau aq betul2 xboleh, barulah aq minta tolong orang yer.. =p


independent= bebas, merdeka, berdiri sendiri. 
bebas.
sekarang ni kita nak pergi mana2 pon, xde sapa halang.
xde pihak komunis wat sekatan lah...xde...
kita bebas pergi alamanda untu karaoke dan balik pukul 2-3 pagi tanpa halangan...*err..xde kena mengena* --_-
tp still, kebebasan tu bukan bermakna kita boleh buat suka hati je.
bila nak keluar, still kena bagitau parents, even korang jauh di mata sekali pon.
bila dah kahwin pulak, kena minta permission hubby nak keluar.. eh..eh... ke laut sudah.. =pp


oklah tu..penat aq membebel.
jom layan iklan merdeka ni....~



ni iklan merdeka yang paling aq suka.
cumill sangat kan?? 
iklan sekarang xde yang touching cam iklan2 yasmin ahmad dulu.



rindu yasmin ahmad.
~al-Fatihah~
apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

15o juta kali by fynn jamal

Monday, August 30, 2010 - si tukang karang : zey at 11:55 PM
assalamualaikum

aq nak kongsi dengan korang satu lagu indie ni,
maybe da lama kot,
tp aq baru dengar daripada fb adik aq...
lirik dia cumil sgt.
layan =)





LIRIK - 150 JUTA KALI (FYNN JAMAL)

1,2,3,4
Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?
Apa kau buta, apa kau pura-pura suka

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu
Dia mungkin bengis seperti singa
Tapi dia nangis tonton cerita Korea
Dia mungkin keras bila bersuara
Tapi dia jelas, jujur apa adanya
Aku lagi kenal dia

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata
sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–
saya kenal sayang saya

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada
Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta

Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..












aq punya manja kaw saja boleh rasa, saya lagi kenal sayang saya =)
apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

BISKUT KACANG

si tukang karang : zey at 4:48 PM
assalamualaikum~


dah 3 hari dah aq duk kat rumah ni...
drpd cuti nuzul aritu sampai la merdeka, insya Allah esok barulah aq balek uni.
rasanya cam nk cuti terus sampai raya....
tp bak kata mak aq "kalau 4 flat setiap sem tu, xpelah nk ponteng kelas sekali sekala~" yelaa...mak... =)
semlm plak kp shahril [kp=ketua praktikum] msg aq
"esok [arini] kelas statistik ada macam biasa...so tolong bagitau rakan2 yang lain.t.ksh"
ni gak salah satu sbb aq mesti balek gak lpas cuti merdeka ni... yelaaa..kelas! hergh!!


sepanjang aq duk kat rumah ni siyesly aq cakap, heaven gila!
n guess wut...mak aq masak sup kaki kambing! 
lagipun, aq memang suka segala jenis kaki.
kaki aym aq makan, kaki lembu pon best gak taw, wat sup!! nyumm..nyumm!!
jgn jeles yer, sebab rasa nya memang terbaik!
my mom is the best c0ok la!!


sup kaki kambing!

cuti ni gak, aq ada tolong mak aq wat biskut raya.
ni aq rasa cam nak kongsi kat belog ni.
1st biskut yang ktorang buat : biskut kacang.
siyes, senang gila buat,,,sedap pulak tu...
rasa biskut ni sama je cam kacang tumbuk.
korang bolehlah try...senang je.

BISKUT KACANG

bahan-bahnanya :
1 kg kacang tanah
1/2 kg gula halus
1kg tepung gandum
sedikit minyak jagung

cara-caranya :
1. panggang kacang tanah tadi sampai kacang tu bertukar menjadi keperangan.
2. buka kulit kacang tanah tadi
tips : untuk lebih mudah, boleh guna kacang tanah yang sudah dibuang kulit
3. blend kacang tadi sehingga halus. 
tips : pastikan kacang betul-betul hancur
4. selepas itu, campurkan kacang tadi dengan gula. gaul hingga sebati.
5. kemudian, masukkan gandum sedikit demi sedikit.
6. untuk jadikan adunan tadi sebagai 'doh' campur minyak jagung sedikit demi sedikit.

'doh' biskut kacang

7. adunan 'doh' tadi bolehlah dijadikan bentuk mengikut selera masing-masing =)


bentuk daun pon boleh gak.

8. untuk cantikkan lagi biskut kita, boleh disapukan telur kuning di atas biskut tadi.
9. akhir sekali, masukkan dalam microwave.
kepanasan = 170 darjah celcius
masa = 15 minit

1 adunan bersamaan 5 balang kecil.
durasi masa = ~1jam 30 minit [tidak termasuk waktu membakar]


sudah siap!





p/s : senang je buat biskut ni, aq bet budak lelaki pon boleh buat...mudah + simple +sedap!





apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

saia rasa...saia da nmpk jodoh saia..yeah!

Friday, August 27, 2010 - si tukang karang : zey at 3:27 AM
assalamualaikum~


status. status. status.
apa ada ngn status? i dun giv a damn about dat!
n yes, stop asking me about my status. i'm ok with it. perfectly ok.
n bila nk dengar aq menipu, tanyalah lagi pasal status aq.
selalunya aq akan cakap "saia da tunang!"
muahahahahaha!!!
last sekali aq menipu semlm, kat fb.....ngan budak shah alam. haha! soryla der, ini bkn bohong, ini ayat cover. =pp
lpas tu, trus xmaw chatting ngn aq lg dah....err? "~


baru je beberapa jam lepas, rumie aq...wat quiz kat fb
kuiz ARTIS MANAKAH YANG PALING SESUAI BERPASANGAN DENGAN ANDA?
rumie aq wat...dia rasa tensen sbb dpt ZAMARUL HISHAM.
isyh, aq rasa ter-cabar ni...aq pon nak gak!
kalau aq lucky, aq dapatla fahrin ahmad ke...zahiril adzim ke..plng koman pon adi putra la...
then aq try la...~pastu aq dpt resultnya::


aq xpuas hati, aq wat kuiz ni 2kali.
result still sama.
gila tul! aq gelak guling2......hahahahaha!!! =D

yer. opie zamie.
peh. mmg xley blah kan??? hahaha!!


isma yuso0f.
aq rela dapat dia ni lagi. haha!


yang belah kiri tu!! oh boy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

eh..eh..apa ni??? agak2 la kan?!

da la tu, kecik ati aq dapat result camni..yela, taw..bkn betul pon...
haha! bosan! so aq pon bukak la folder drama muviee melayu...
cari2..ade la drama:  kalis cinta. lakonan adi putra n catrina bahrin ross.
cerita ni da lama da,..tryla cari balik drama ni...tanya pak cik u tube ke.



aq suka ayat catrina:



u dah salah ngn i taw..
sbb u dah wat i rasa mcm...rasa..
u da wat i rasa syg kat u!...dan bila i syg kat u,
u tendang i kat tepi!
da la i xsuke apa y keluar dr mulut u!
u mmg xpndai nak pjuk i
apa salahnya u kata "U SAYANG KAT I?"
u xpernah ckp kat i.. "JUM KITA CUBA"
u boleh ckp i "KATRINA, I SYG SGT2 KAT U"
"I NAK JAGA U SAMPAI U TUA."
i xtawla mende2 romantik camni!
kenapa i kena ajar semua ni?
becoz u romantik,
i  singa.. mane ade singa y romantik..
susah sgt ke u nk wat semua tu...?? haish!







p/s : aq xsuka lelaki yang segala mende nak aq yang decide..hate it!
p/s/s : esk aq balik johor! yey! =D 




apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

awal satu jam!

Wednesday, August 25, 2010 - si tukang karang : zey at 5:53 AM
assalamualaikum~


haisyhhh....baru semlm wat entri emo,
arini da dpt balek 'tulah' nya....mmm...daulat tul la ahkak kereta satria semlm tu..
eh, xlah...skang mana ada men 'tulah2' ni, cam zaman kesultanan Melayu Melaka pulak kan....ermm...~~


ini sahur kul 11pm mlm semlm.
back-up kalau aq xbangun sahur pagi ni.



hopefully arini xcam esk....hurm~
hey, ape ni zey..asyik mengeluh je.
pg ni...aq da ter-bangun awal.
yer, ter-bangun 1 jam awal dari apa yang aq plan semlm sebelum tido.
mlm semlm sebelum tido, cam bese,...aq set alarm[hp] kul 4.50 a.m n 5.00 a.m.
mesti set jam 2 kali...nnt kang aq terlajak tidur lg...xbeslaa...xbangun sahur.
kul 4.50 a.m....hp aq memekak, aq offkan...then, aq sambung tido balik... cam besela..cam korg xwat plak kan..haha!
kul 5.00 a.m bunyi....aq still golek2 lagi.
kul 5.15 a.m...barula aq bangun...lagipon, waktu imasak skang kul 5.43 a.m..
sempatla aq bancuh air....~
then aq pon bukakla lampu study...sebab rumie aq xbangun sahur.
aq pon pergilah toilet basuh segala cawan yang aq guna waktu berbuka td.
ha? cakap apa??


xkanlah aq nak tanya incik kay ni.
beliau 24/7 sama je...
err..unless bila aq letak air sejuk cam ais...barulah dia active swimmming cam gila!



aq da start pelik la, aq g toilet....awat fl0ormate aq ni xbangun lagi?
selalunya aq lah yang bangun sahur paling lambat.
n paip toilet aq ni plak mmg selalu memekak....extra alarm utk aq bangun.
mmm...xpela, maybe dorg da abes sahur rasanya.
k, aq pon masuk bilik cam bese...jerang air.


haa..tyme ni aq da stat pelik...
jam dinding aq....baru kul 4.50 a.m.
haa?? siyesly? hurmm, aq rasa maybe bateri jam ni xlama laa riwayat dia.
k,aq pon bancuhla air cam bese...tp still, aq xpuas ati ngn keadaan fl0or aq yang sunyi..n jam dinding aq yang awal.
so, aq pon on lah lappy aq ni.
cek jam.........
k, fine...aq memang bangun awal 1 jam!


uwaaarrgghhh!!!!! bosanla camni!
aq plak da minum indocafe td...mana ngantuk...mana boleh sambung tido camni! lalalalalalala..kantoi! minum caffein lagi!lalalalala~~~
so utk isi masa lapang, aq pon masaklah maggi...
mkn maggi sambil tgk 'new mo0n' hehe... =)


bulan2 puasa ni tgk cerita omputih lagi kan zey??ad0oyylaa...
cerita melayu dlm external aq ni semua cerita fahrin ahmad, awal ashaari...
xde len dah...bosan gak kan....~
so aq pon tgk lah new m0on ni...rindu kat mr.jacob!
wahhh...gitu~






da lah...xmaw cerita betapa 'chentanya' aq kat mr. jacob ni...nnt korg muak plak kan...aq siap salin balik ayat2 chenta dia kat aq. huwaahaha!!


da la tu..chao dulu nak sambung tgk new m0on.  wat ibadah len plak... =pp

apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

sabar jela kan~

si tukang karang : zey at 12:20 AM
assalamualaikum~


aq xtaw la nape bln puasa ni aq asyik hot.... weyy..weyy..bkn hot=gawges. hot=panas=meletup.. ada pham? 
cepat je rasa nk meradang taw.
honestly, aq bkn jenis yang panas baran.
family aq taw tu. abah aq pon kdg2 tensen gak, tiap kali dia marah aq, aq wat muka toyer je... [muka toyer=muka poyo] xcam adik-bradik aq ylen, ada yang masuk bilik hempas pintu...g dapur mghabiskan mknn dlm peti ais... hak3! aq plak bila kena marah, selamba je letak muka dpan ayh aq.. nais! hak3!
sbb bila aq kena marah tu, aq taw salah aq, n i deserved to be punished! yeah!


minggu ni je...aq xtaw la da bape kali aq n tumbuk2 sayang kat perot si tina ni... herr~~~
aq bila marah.aq diam.bg hint kat org tu biar dia phm. bkn utk downkan dia ke hape. tp tu mmg cara aq. bg aq masa....nnt aq ok balik. calm balik. marah aq xlama. tp kalau aq tgh marah tu...ada dugaan dtg lg. aq nanges =((
aq xsuka bg alasan kat org len n aq mmg xsuka dengar alasan org.
aq simple je. pd aq..setiap apa yang berlaku mesti ada sbb tersendiri n aq xmaw taw.


ini Tina~
da lama aq jaga dia ni.
dari gemuk jadi kurus. 
dari kulit kaler pink jadi kelabu tanned..haha!

bila ingat2 balik, byk kenangan aq n Tina ni...
dulu, beliau pernah hilang masa aq study penang dulu.
puas aq cari...yela, da xde ape aq nk peluk mlm2 kan.
siap aq rasa nak letak WANTED : TINA! kat semua blok matrik aq dulu.
tp at last, aq jumpa balik...mmber aq sorokkan, time besday aq... nais la kan!

kalau tina ni ada peti recording suara, da lama beliau record balik segala ayt yang aq pernah cur-hat kat beliau.
cam contoh, ptg td, kat bazar....otw aq nk balik dari membeli-belah.
aq panas hati tul la ngn pompuan yang naik kereta speed sama cam siput babi.
yela, aq mmg la naik motor je.....
cik ahkak jgn nak berlagak ada kereta...budget bagos.
gwa ade kereta gak..tp parking kat umah..mak gwa xbg gwa drive kat bangi ni.
sbb bak kata mak gwa, gwa drive cam org mabuk.
xpela mak..at least xsshkan org kan??kan?
ceyt..da bahasekan diri gwa la plak... ye r, gwa tgk hot ni beb!

td kat simpang 3 traffik light... 
bila lampu hijau, aq ngn penuh sopan santun..siap kepit kaki lagi
aq beloklah kanan..... aq yakin pasti aq di lorong yang betul...
mengikut pakcik2 di depan aq.

pastu...selamba dog cik ahkak naik kereta satria ni belok kanan menghimpit aq.... xpe, aq sabar lagi. tula, aq cakap, mmg susah nk tgk aq nek angin.
so daripada speed aq 40km/j aq pon low kan la ke 20km/j.
yela, nk bg cik ahkak ni lalu... xpela aq motor je.. =(
aq da bg dia lalu....tp dia plak nak tunjuk bodoh dia, bg aq lalu.....
siap berhenti kat tengah jalan, betul2 tengah simpang tiga.
tengah simpang dia berhenti, lu nak cakap hape lg????
aq xtawla pompuan tu nak tunjuk pandai ke tunjuk bodoh.
kalau lu bijak, lu boley je susur tepi meghala ke lane sebelah!

cik ahkak...dengar sini gwa nak cakap sikit.... lu drive kereta....budget da lulus jpj, da lulus undang2 semua tu....yang lu xpraktikkan kat jln pasal hape? sapa ajar lu berhenti tengah simpang....lampu hijau beb??? gwa kat tepi kereta lu, xde hal sgt..tp imagine la yang drive blakang kereta lu... kalau beliau xsempat brek. abesla kereta lu kan? mmgla gwa amek test jpj dulu 3kali baru lulus. tp gwa taw undang2 jln semua ni..sbb mak gwa jpj beb. asyik2 duk membebel pasal undang2 jalan ni taw. n one more thing, kat malaysia ni motorcyclist diberi keutamaan. kalau cam sesetengah negara luar, pejalan kaki diberi keutamaan jln raya. lu taw ke semua tu, cik ahkak??? ada ke kereta diberi keutamaan????

pastu gwa naik speed sampai 60km/j.
gwa da start panas la ni kan,
da la aq puasa, selawat pjgla aq ats motor tu....
lepas tu la plak kan...purse aq jatuh tgh jln..... cam cempaka berbunga biru!
nais sgt...masa tu, aq da nek speed tinggi..purse aq berguling2 ats jln...
blakang aq plak ada mat2 motor....
budak2 motor ni siap ckp "wooyy...purse!"
yela2, aq amek...aq patah balik..macam hell! aq parking je motor kat tepi tu, peduli ape aq....
but still, aq bersyukur..xde sape yang amek purse aq yang sememangnya kering waktu2 begini.. ",

saia nak tukar kereta ini dgn honda icon saia.
makkkk...plzzz.....

sebelum aq kluar bilik pulak ptg td, aq kena kejar beruk,
cam bese.....guna tenaga aq yang terakhir ni utk lompat tangga.
beruk2 ni plak mls aq nak cerita dah...
da bekejaran ngn beruk....sampai kat motor....kunci motor plak xde...nais!
kena lah turun balik flo0r aq..tyme ni aq mmg tawakal je kalau ada beruk, gwa karate!
da sampai bazar....jenuh mencari parking..aq pon jumpa satu port best.
k, aq parking laju2..terus gerak cari mknn...
da separuh jln.... aq teringat kunci motor aq kat motor!!!
aq laju2 lari..tolak semua org yang halang laluan aq.
bila aq sampai motor, seb bek ada pak cik ni yang baik... letak kunci motor aq dalam helmet aq...kira tertutup sikitla....
aq doakan semoga pak cik tu dimurahkan rezeki dia...kalau dia xde kereta, dapatlah dia beli sebijik kereta,tp kalau dia ada kereta, semoga dapatlah rezeki dia beli rumah besar plak ke~aminn~
bagosla pak cik ni..lega sikit aq...tp cam beselah org tua..ada kasi 'bebel' skit kat aq..xpe pak cik..saia taw, salah saia!


aq rasa arini cam hell skit mungkin sebab coursemate aq ajak aq berbuka kat masjid ukm...tp aq cakap kat dia aq da jnji ngn rumate aq nak berbuka sama. yela, janji kena tunaikan...~act, aq mmg da lama berniat nak berbuka puasa kat masjid, cuma masanya xde lagi. insya Allah lain hari aq pergi yer.
apa u'all rasa? 
0 00 walks Links to this post

ASSERTIVENESS

Saturday, August 21, 2010 - si tukang karang : zey at 8:09 AM
assalamualaikum~


aq teringat, masa kelas english aritu,
walaupun, aq mmg xsuka kelas english ni, yang syllabus nya cam budak baru masuk sekolah menengah...tp aq still dtg, sebab madam tu best.
n member2 aq pon x ponteng~ xkan aq nak ponteng sorg? aq rugi. watpe??
aritu, tetiba je dia ada kata kat ktorg pasal sikap ASSERTIVENESS.
assertiveness in Malay they call sifat yang menegaskan.


klik utk pembesaran
put a full stop at a conversation or even a relationship!

why be assertive??? 
ceh. cakap omputih la plak kan.. xde..aq cuma nak ingat balik ayat madam aq tu.
kita kena jadi tegas! kenapa?
becoz being assertive is the way to express our confidence, importance or power..n the most important thing is: earn respect from others.

camane nak jadi tegas??
assertiveness is standing up for your right to be treated fairly.
layan semua org sama rata seperti manusia.
jadi tegas! put a full stop. 
people say that the best discussion always end with a conclusion.
apa salahnya kalau kita yang konklusikan?
jadi tegas! and yes, we gain respect!
stop bagi green light kat org lain.
sedangkan kita, masih cam dulu, xgerak2....


berani cakap TIDAK!

because people want to be liked and thought of as 'nice' or 'easy to get along with' , they often keep their opinions to themselves, wut for??? especially if those opinions conflict with other people's. but this sometimes leads to being taken advantage of by people who are not as nice or considerate. Asserting yourself will stop others from cheating you and you from cheating yourself out of what you deserve.
start being assertive peeps!

selalunya, dalam masyarakat kita, sifat tegas tu, sikap yang xberapa disenangi.
cikgu yang tegas, student menyampah. jadi ayah yang tegas, anak2 wat kerja membelakangi family. jadi bos yang tegas, pekerja cakap buruk belakang bos.
xsalah sebenarnya utk jadi tegas.
jadi tegas, dalam masa yang sama still being open-minded thinking.
dengar opinion org lain, tp xsemestinya terima opinion mereka.
aq rasa ibubapa zaman sekarang wajib ajar anak2 diorang utk jadi tegas.
baru ada confident. baru ada respect.
jadi tegas utk menegakkan opinion kita [so that people x kondem kita abes-abesan] tp xmenjatuhkan org lain, xkecilkan hati org lain....~
jadi tegas tanpa melukakan hati org lain. 
berani utk reject other's request if they are too demanding.
sorry too say that if we are being so damn nice, other people will take advantage to us. so, stop being so0o0 nice....~


why on earth you can't say NO???

aq khususkan sifat tegas ni dalam satu hubungan. lover relationship.
dalam bulan ramadan ni saja, da berapa banyak kes buang bayi?? buang janin?
da cam kembali ke zaman jahilliah je aq tgk.
ada gak family yang sanggup bersubahat dengan kes2 camni. Masya Allah~
korg percaya atau x, tu semua sebab xde sifat tegas.
terlalu sayang + xperlu tegas = silap besar!
aq xterlintas langsung nak cakap pasal kaum. 
semua org ada kaum, agama....or at least kepercayaan.
sebenarnya, org yang mengandungkan anak luar, Allah tutup aib dia,
perut dia xlah membesar cam anak halal. tgk, Allah still jaga aib mereka.
kadang2 ada remaja sekarang yang xtaw pon yang dia pregnant...
tup..tup...g toilet..deliver~~ 
semua orang pernah wat silap, jadikan ianya pengajaran, bukan landasan ke  tempat yang lebih teruk.
semua org berhak jadi baik.


be assertive!


usha sikit ASSERTIVE BEHAVIOR ni:


1. starting, changing, or ending conversation
bila kita rasa relationship kita ni suatu kesilapan. try to change it.
change for better, n if dia xley terima gak the-new-me, put a full stop la!
ada bran?? yer, aq taw.. bukan senang nak putuskan satu relationship tu.


2. sharing feelings, opinions, and experiences with others
cuba cerita kat dia pasal pengalaman org2 sekeliling, kalau xpon cerita la kat dia pasal kes2 kat surat khabar tu. 
gtaw pasal opinion korg gak, gtaw yang korg xsuka bila camni..camtu...~
girls, jgn start bagi beb!
barula dia respect korg...baru boley jadi bini. [cewah!] bakal mak mentua korg pon boley tabik spring toink-toink kat korg! haha!
tp, jgn cakap rabak...pastu xwat yer!


3. making requests and asking for favors
watlah request... bkn request lagu daa...~
bila dia da start cakap yang bukan2....sampai ke bulan...sampai dasar laut...
tp, jgnlah kondem dia..jgn sampai dia malu.dia pon nak trick kita tu,
tgk kita mudah ke x...
ckpla camni "would u mind changing the topic? i'm not comfortable wit it"
eh, ni contoh madam aq kasi.
realitinya: xbestla u...cerita camni, i rasa, baik kita cerita pasal ikan swim2 ke..pasal plankton ke....~ ceyt, mariners berchenta camni ke???


4. refusing others' requests if they are too demanding
lah, dia gak nak wat request...
haa...request dia ni kena jaga2..... rasa2 cam lebih je, kasi dia buku lima! 
selalunya lelaki, dia wat request dulu.... dia tanya dulu
ayat susun chantek, kasi bunga2 wat girls cair....cair iman....~
jadi assertive! 
reject request dia yang bukan2 tu.....n kalau dia xde respect kat korg,
cari lain la der....!


5. questioning rules that don't make sense or don't seem fair
dia baru jadi balak kaw, bukan husband kaw... [officially husband i mean]
xkanla 24/7 nak ikut cakap dia je.
cakap kaw sape nak dengar??? tegasla sikit,
kalau xreti sgt jadi tegas....girls, cuba try merajuk...
eleh, pompuan pandai kan bab2 merajuk ni....
ngn member pompuan madah merajuk jer!
eh, ape plak aq???dah..dah~~


6. addressing problems or things that bother you
kalau korg rasa apa yang dia wat tu, annoying gila, cakapla kat dia...
tp ingat...jgn sampai dia terasa..kecik kaki, kecik hati..kan payah.
"u taw x...i ada masalah la bila u suka dekat2 kat i ni.. i tawla u sayang i...tp xyahlah dekat2...i pon sayang sgt kat u taw x....sayang sgt2...bila u dekat2..meleset2 kat i....i rasa gatal la.."
haha! sudah...ade kudis ke??? =pp


7. being firm so that your rights are respected
ni bukan firma guaman yer. jadi firm. kukuh ngn opinion kita.
once i said no...it means forever!!! 
dah sekali cakap xnk tu, xnklah.....belajar je tinggi2 tp perangai setaraf ngn budak2 bawah jambatan...pe cer mat??? eh, tetiba emo plak~

ni lahh...7 perangai assertive yang korang patut ada
sebenarnya ada byk madam aq kata...tp malas aq nk salin yang lain2 tu.
cukupla 7 utk korg n utk aq gak...~






















bila aq teringat balik, aq pernah jadi assertive dalam perhubungan aq dulu. aq put a full stop... aq berani letak konklusi kat hubungan aq dulu. aq berani sebab teori aq if u luv somebody so much....try to leave him/her free... if he/she coming back...then, it's yours...u're mean for each other.
n the result is: he's not coming back. n the conclusion is: we're not mean for each other. haha! the simple me, speak out!!



apa u'all rasa? 
2 00 walks Links to this post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME