Pantang Larang di Meja Makan

Thursday, December 2, 2010 - si tukang karang : zey at 1:00 PM
Assalamualaikuum.


Teringat zaman dulu kala, tyme atas meja makan, ada je mende yang aq wat salah. n mende2 tu semua aq ingat sampai sekarang.
Kadang2 mende2 nih, kalau xde sape tegur,kita xprasan...
So, jum cek cara makan korang!


woyy! kucing pon kaw makan?



Antara pantang larang yang korang tolonglah jangan buat bila berada dimeja makan :


1. Makan berbunyi = Kunyah makanan sambil buka mulut.
Ha..yang ni memang pantang aq. Makan sambil berbunyi. Siyes, huduh!


2. Menguap dan mengeliat.
Ni tyme sahur laa...banyak kali kena.


3. Mengambil lauk menggunakan tangan kanan.
Dis one is very rare among my family. Tapi mungkin ada antara korang doing dis thing. Unless la kalau korang makan guna sudu,it's a good thing to do.
Tapi kalau dah makan guna tangan kanan, amek lauk guna tangan kanan gak. bersepai sudu lauk tu taw! oh, pliss don't do this!


4. Kunyah sambil bercakap.
Biasalah, tengah makan ramai2 satu family, macam2 nak cerita.


5. Makan berulamkan air.
Kalau nak perut tu buncit, trylah ni~ huh!


6. Bertengkar depan rezeki.
Nak gaduh tunggu lepas makan. ok?


7. Menyebut perkataan2 yang membuatkan org loya.
Haa..yang ni aq rasa pantang semua orang kot?


8. Menghidangkan nasi ke pinggan dengan terlalu banyak.
Yang ni memang pantang ayah aq. Yang nak makan tu manusia...bukan kuli..wawawawawawa~~


9. Mengemaskan lauk-pauk / membersihkan meja ketika ada antara kita sedang makan.
Maybe mende ni xsemua org praktikkan. Honestly, its kinda rude to do this.
Kesian lah pada orang yang terakhir makan tu..cam luzer plak.. tgh mkn, org kemas2..tul x??


10. Mengambil lauk yang lebih jauh.
Lorr..jangan tamak..amek lauk depan mata dulu, ok?


11. Ambil makanan banyak2, pastu xabis.
Bak kata mak aq, lauk biar bertambah, jangan xabis..nanti nasi nangis. maw?






p/s : dah lama xupdate...sebab badan xsehat.... sakit badan ni... doakan aq sehat....k...~
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME