Orang Tua...herkh?!

Saturday, December 18, 2010 - si tukang karang : zey at 2:56 AM
Assalamualaikum~




Bak kata orang 'yang Tua dihormati yang Muda disayangi.
Korang pernah tak terfikir cane life korang bila korang dah tua nanti? dah berumur?
Mak pernah cakap yang perangai orang tua ni lain..kita kena banyak bersabar.
Abah plak kata selalunya orang bila dah tua ni, perangai dia banyak berubah daripada dia muda dulu.

Mende ni lah wat aq terfikir.
What if, bila aq dah tua....nak gerak pon lambat...cucu aq semua tak maw tolong aq jalan..sebab? perangai aq yang annoying...bila mak depa tak de, aq buli habis-habisan, bila mak depa ada...aq pura-pura baik ngan depa.
Adoyy..nak wat lagu mana? Gua tua...Gua tak de kerja..Gua buli cucu gua.

Kengkadang aq jadi sedih bila ada anak yang tak hiraukan mak abah dorang,
sanggup antar kat nurseri rumah orang-orang tua sebab tak maw jaga.
Tapi, bila aq tengok cerita drama tv3 : telapak syurga lakonan Norish Karman, aq menyebelahi anak-anak yang hantar mak dorang kat old folks sebab mak dia ada ilmu hitam...nak kat husband anak sendiri, menantu sendiri.
Adehhlaa...~



Orang tua yang disayangi...
Hopefully bila aq tua kerepot nanti aq nak jadi camni.
Jadi orang tua yang cool, tak banyak bebel. Nak-nak dengan cucu aq.
Kalau dorang pecahkan periuk belanga yang aq simpan bertahun kat dapur tu pon tak de hal la sebab aq taw, cucu aq tu g dapur sebab nak masakkan untuk aq.
Dorang duk kat rumah aq time cuti sekolah pon aq dah cukup beruntung sebab ada gak yang teman kan aq ngn laki aq yang semakin tua semakin hensem dan macho. =)
Bila weekend plak, aq boleh layan vcd wrestling ngan cucu lelaki aq yang kecik tu. Gua memang suka gelak, dari muda sampai tua.
Tapi gua naik heran apehal la wrestling zaman urban neh banyak sangat yang 18sx? Dulu masa zaman gua muda wrestler pakai seluar labuh wo!




Orang tua yang kekurangan sayang...  
Ok, perangai neh memang hampeh dan tak wajar diikut dari generasi ke generasi.
Orang tua yang annoying!
Ada je yang kita wat tak kena. 
Bila kita datang tengok dia...sembang dengan dia pasal hal-hal opis ke dia tak maw dengar, dia kata dia tak maw pedulik. [?] ok, fine.
Tapi bila dah berminggu kita tak datang jenguk dia, mulut dia dah sampai sekampung dengar...haiihh! =.='
Bila cucu dia rasa baik hati nak masakkan untuk dia plak, dia tak maw makan, tapi gtaw satu kampung yang anak n cucu dia tak kasi dia makan.
Yela, cucu dia masak tak sesedap dia masak.... 
"Gua masak lagi sedapla,...Gua kalau tak de Ajinomoto, gua tak makan" hati kecil orang tua itu berkata. 








Walau apa pon, abah pesan supaya kita janganlah kurang ajar dengan orang tua. walaupun mereka kengkadang minta untuk diajar.
Ayat yang belakang tu aq tambah, ok. *_^
Kalau kita layan dorang teruk, anak kita mungkin buat mende yang sama kat kita. It's call karma!
Sabar je la ye selagi boleh =D.












p/s : haih, canelah rasanya nanti bila aq dah monopos yer?
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME