Jenis-jenis tindik di seluruh badan

Thursday, December 9, 2010 - si tukang karang : zey at 4:18 PM
Assalamualaikum~

Hari ni kita belajar pasal tindik kat badan yer.
Dalam bahasa omputihnya 'body piercing'.

Secara personal nya, pada aq body piercing is not nice in our culture.
Bukan budaya kita duk tindik sana sini....
Ingat : lelaki yang bertindik xboleh mewalikan anak perempuan dia... kesian anak perempuan dia, xpasal2 kena guna wali hakim kan.. =(




Hanya untuk menambah maklumat korang, jom kita belajar serba sedikit pasal budaya bertindik nih :

1. Tindik Telinga

Hayden Panettiere


This one is very common in our culture.
Pada awalnya, budaya bertindik bermula di telinga.
Kebanyakan wanita menindik telinganya untuk kecantikan.
Tindik telinga ini xlah begitu berisiko dan masa untuk hilangkan rasa sakit bertindik tulah xde lah sampai seminggu.

Apa yang menarik mengenai tindik kat telinga ini adalah korang taw x ada juga golongan lelaki yang menindik telinga kanannya untuk menunujukkan bahawa mereka 'belong' untuk suatu kelompok...kelompok = gay!
Jadi to those boys yang nak menindik telinga tu, think twice lah....atau pun pikir lah 13 kali...
Unless if u guys really belong to 'that' particular group!
Nasihat aq : xyah larr...~

2. Tindik hidung

Pink


Pada awalnya, tindik hidung hanyalah di bahagian lubang hidung kanan atau kiri.
Tapi pada zaman urban nih, ramai gak orang yang tindik kat bahagian tengah batang hidung iaitu kat septum hidung.
Tindik kat hidung nih sangat feymes oleh kaum perempuan di India kerana mereka percaya bahawa wanita yang tindik kat hidung lebih mudah melahirkan anak!
ok, i wonder what is the relationship between nose-piercing and giving birth? '-_-

3. Tindik lidah

Drew Barrymore

Selalunya orang akan menindik hujung lidahnya sebab so far aq xpernah lagi tengok orang tidik belakang lidah. haha!
Tindik kat lidah adalah jenis tindik kedua yang berisiko.
Kalau yang menindik tu ialah orang yang berpengalaman dan mementingkan kebersihan, maka kuranglah sikit risiko untuk kena jangkitan pada gigi dan gusi. 

Tempoh untuk betul-betul hilang sakit adalah dalam 6 hingga 8 minggu.
Dalam tempoh ni pulak, dorang akan rasa susah bercakap dan makan.
hurrrmm... is it worth for??

4. Tindik pusat

Kelly Clarkson

Tindik pusat ialah jenis tindik yang paling berisiko sekali.
Ini adalah kerana proses penyembuhan adalah paling lama iaitu dalam tempoh 6 bulan hingga 1 tahun!
Itu pon bergantung pada penjagaan nya.
Bahagian yang ditindik hendaklah dibersihkan 2 kali sehari bagi mengelakkan jangkitan pada pusat tersebut. 

Korang taw x, dalam tempoh penyembuhan, pusat tidak boleh bergesel dengan baju yang dipakai, makanya kebanyakan orang yang baru tindik di pusat lebih suka memakai baju yang menunjukkan belly dia tu..huh!


There are also others of body piercing you can find such as : nipple piercing [i am so not going to google this!], lip piercing and eyebrow piercing.


Pada pendapat aq, kalau korang rasa bertindik tu untuk kecantikan, aq rasa korang silap besar lah.....x natural beauty larr...~
Giovanni L Tobing

Ini namanya ke-henseman semula jadi and you don't have to try so HARD to get it.. Just be yourself..ok?!



apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME