but yet the original is hard to come . . .

Wednesday, December 8, 2010 - si tukang karang : zey at 9:52 AM
Assalamualaikum~

Pada satu malam yang indah lepaking bersama family sambil tengok cerita lama lakonan lagenda melayu kita, P Ramlee.
Sampai sekarang tengok muvie P Ramlee yang lama-lama, aq still boleh gelak ketawa dengan lawak-lawak spontan beliau.
Patutlah ayah aq siap beli cd muvie beliau.
Adik aq yang umur 9 tahun tu pon da hafal dialog dia...fuh~



Allahyarham Tan Sri P Ramlee
Pada aq, lawak-lawak P Ramlee xpernah lapuk dek hujan xpernah lekang dek panas... [ceh?]
Selebs sekarang should learn from otai like him. 
Lakonan yang xkekok, lawak yang spontan x melazer menyakitkan hati..ho.ho.

Kat bawah ni antara dialog yang dari filem P Ramlee aq ingat yang bikin aq gelak xhengat :

"  Amboii...gila panggung kaw yer...turun bawah. xboleh."
" xboleh?" do re mi

" Yang diketuk si cantik manis.....yang keluar...si BADAK SUMBU!" bujang lapok


" Yang ni sudin, apa bacanya?"
" alif mim waw.....alif mim tendang waw.....sarkes la!"
" eh? tulis yang panjang2 camni, bunyi nya pendek saje ye? sarkes?"
" tu bunga saja...yang pendek itula sarkes."
" tulis pakai bunga? "
" abes tu xkan tulis pakai daun pulak....." pendekar bujang lapok


" Re...tolong amek kan kipas tu "
" dah mati dah semua.."
" apa yang mati? "
" lipas."
" aq mintak kipas..bukan lipas..."
" mamat tu kata lain tahun sampai la "
" aq minta kipas la b****...kipas...kipas...kipas "
" o0o0o0...kipas lipas? yang mana satu kipas lipas? "
" aaahhh...yang ni lah rasanya kipas lipas ( tutup periuk ) "
" mana lipas nya? "
" aq bukan mintak kaw bunuh lipas...aq suruh kipaskan aq "
" o0o0..kata lah..."
" eh..ape ni? "
" kipas lah"
" ini bukan kipas sayang..ini namanya KUALI! " do re mi


" Aaaaaaaaaaaa.....aaaaaa...aaaa......eh, macam orang bang yer "
" aaaaaa......aaaa......aaaaa.......umpphhh....( ada lalat )aq pekik bukan panggil kaw..panggil gajah yer " labu labi


" Cikgu suka main bola....hari-hari cikgu.... tidur....cikgu sudah tidur..mari kita main! " masam masam manis


" Haiii..mambang...tolonglah tunjuk...rezeki kita sudah sampai...aq untung, jangan pulak kaw kebas......." nasib do re mi


" Tengok abang labu..kenyit mata dengan Manisah, pak "
" Sapa yang kenyit mata? "
" dia cik "
" eh..bukan saya cik...dia cik.."
" sapa yang kenyit mata Manisah? "
" Abang Labu pak! "
" o0o0o.....kaw nak ngorat anak aq ye Labu? "
" ya...cik...eh..eh...tidak cik..."
" o0o0....kalau kaw nak ngorat anak aq, aq cucuk mata kaw!"
" aduhhh....kaw butakan...ampunkan lah mata beta..jadi macam Kassim Selamat...haii..Haji Bakhil, sampai hati kaw mencucuk mata beta..."
" eh, tengoklah bang...marah sikit saja..naik tangan kat budak ni..kan dah tercucuk ni ha..."
" eh...belum sentuh lagi, dah buta? " Labu Labi






p/s : aq tabik spring toink...toink....pada indie bands : Hujan, Monoloque, Seven Collar T-shirt, Bittersweet, Pesawat n The Ramlees yang berbesar hati untuk join projek 'Di mana kan Ku cari Ganti : Sati indiepretasi'. Keep it guys!~ 
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME