Merdeka Kecil

Friday, November 5, 2010 - si tukang karang : zey at 11:47 PM
Assalamualaikum~


"Tiap-tiap sesuatu yang bukan zikrullah berarti permainan dan kelalaian, kecuali empat perkara: (1) Seorang laki-laki berjalan antara dua sasaran (untuk memanah). (2) Seorang yang mendidik kudanya. (3) Bermain-mainnya seseorang dengan isterinya. (4) Belajar berenang." (Riwayat Thabarani)


2hb adalah last paper aq yang kedua last.
The next paper is on 11th. Cuti selama 9 hari untuk meraikan perayaan warna-warni.
Sekarang ni kira sudah 'Merdeka Kecil' bagi aq, sebelum sambung study for the last paper.
Memanglah rasa cam nak balik, tapi aq ada 2 report yang kena antar...yang aq tak sentuh apa pon lagi. Antaranya report Paku-Pakis tu la...~


Untuk menyambut Merdeka Kecil ni, aq pon join la Sern bersukan.
Kebetulan, on 3rd, coursemate aq ada wat satu aktiviti beriadah ni n dia minta Sern jadi coach [a.k.a jurulatih]. wow!


the CIKGU

Ya. Sukan yang aq maksudkan ialah MEMANAH. really not my field act.
Honestly, aq xpernah langsung memanah n aq xpernah terfikir pon nak try.
Tapi, bila dah tgk semua main, xleh jadi ni, aq pon MESTI try nih!

At first ingatkan budak-budak yang datang tu sesempoi je,
Rupanya.........budak-budak surau.
Alhamdulillah, tergolong juga aq dalam kelompok ni. =)

gigih mengajar =)

"Siapa aq nak panah ni yer?" haha!

the Budaks!

Ha...lagi satu aktiviti aq hari tu ialah menjaga budak denga penuh s.a.b.a.r.
Penat gila aq berkejaran dengan budak-budak ni..dah la xreti penat, padang yang besar tu, kalau boleh dorang nak pusing bawa bola 13 kali. huh!

teringat plak time aq kecik dulu, cane lah parents aq jaga aq yer? ho.ho.

yang belakang tu duk cekik aq, yang depan tu merengek nak camera plak.

Puaslah aq ajak dorang berehat, duk kat tepi, tempat reduh....
sampai aq jadikan camera aq mainan dorang...hi...fening la~

ah! dah lama xmain futsal. rindu!

Esoknya, aq nearly demam [bak kata org johor : dedo].
Sebabnya badan aq saket2 : belajar memanah + main bola + jaga bebudak.

And the next, next day [which is this morning], me n the girls went to Danau for swimming.
Baget pool tutup cuti Deepavali, sekali rupanya bukak da...ramai plak tu family yang datang...


kalau g swimming, x amek pic lompat2 ni, xsah!

macam2 gaya ktorang wat.haha!

Bila diikutkan balik sebenarnya Nabi kita juga bersukan. Bersukan dengan cara Islam = Memanah, Berenang dan Menungang kuda.
menunggang kuda je aq belum try lagi ni. boleh belajar bila ada leisure lain hari.
Ada banyak lagi Cara Islam Berhibur.
Ada sebab kenapa Nabi galakkan kita bersukan dengan sukan tersebut.

apa yang aq tahu :
- memanah dan menunggang kuda digalakkan kerana masa hadapan nanti cara peperangan akan kembali pada zaman nabi.
- berenang amat digalakkan apabila dunia banjir...apabila ais mula mencair. then, the best way to survive is : BERENANG!

ISLAM ITU MUDAH. ISLAM ITU INDAH. ISLAM IS THE WAY!








Ok. the fun is over. sekarang dah boleh start study! yeah!!
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME