couple sekarang menakutkan!

Saturday, August 7, 2010 - si tukang karang : zey at 1:41 AM
hye blog walker!
tajuk nmpak cam berat kan...
honestly, aq xsuke memikirkan perkara2 berat yang merunsingkan aq dan merimaskan otak aq. aq simple tp xmudah.
aq jenis yang sgt xkesah dan sifat ni mmg meng-annoyingkan family aq.
nk wat cane,mls nk amek taw hal org len yang serabut.
tp bila cerita itu berlaku kat member2 n family.
aq kesah sgt. aq amek tahu. 

aq cuma nak berkongsi ngn korg cerita2 yang berlaku ngn org sekeliling aq.
pada aq, cerita2 ni susah utk aq terima.
tp aq xpernah kondem dorg.
people make mistake. terima mereka seadanya, tanpa syarat.
aq suka memerhati, aq jadikan kehidupan mereka sebagai pengajaran bagi aq.


plug n outlet couple.

aq judge couple bkn sbb aq xpernah kapel. aq pernah kapel 2 kali.
aq pernah single. aq pernah double kapel.
aq slalu compare life aq bila berstatus single ngn bila aq berkapel.
ade beza. klu xbyk pon. mesti ada sikit.

papepon, nasihat aq, tlng jgn kapel klu korg XREDY nak berkomitmen.
komitmen tu payah bila korg xredy.

xyah lah aq membebel pjg kat intro. jum ikut aq dngar ini cerita.

cerita pertama :

nama girl ni eS. bila cerita pasal buruknya kapel, mesti yang bodoh tu girls. eS seorg yang peramah, mudah didekati. budak lelaki kelas dia pon rsa senang ngn eS, selesa berbual. mereka nampak eS ni friendly + sopan santun + hormat + byk lagi.... beselah, lelaki...simple...~ dia drpd family yang sedang-sedang saja. parents dia sanggup gadai rantai emas segala semata nk tgk eS sambung study msuk uni. bila da msuk uni, eS rasa hepy bila dpt jauh ngn family. mula beli laptop, berjinak2 ngn ym, chatroom, fesbuk, flixter dan sbg nya. eS xpernah berchenta.

sehinggalah dia kenal eF. eF lyan dia. dia lyan eF. tp eF xdeclare ngn eS. eF dan eS cuma kwn. eS xkesah. 1st 'blind' date mereka bila eF sanggup dtg jumpa eS. eS terharu. beberapa bulan lpas tu, eS pulak dtg ke tempat eF. eF pon student. tempat eF tu jauh. xpe, eS sanggup, eS xkesah. 

bila da jumpa. mcm2 berlaku. pergi sana satu hari. tanpa tempat menginap yang legal. pk2lah sendiri. dwet yang mak ayh dia bank-in kan, abes dia kasi kat eF. untung eF. dapat SEGALANYA! 

apa yang aq nak ckap,dgn gunakan mata kasar, perempuan ini nampak baik + friendly + suci. tp bila aq taw hakikatnya, aq tgk dia guna mata hati. jijik!
adalah berdosa apabila seorang perempuan itu menaikkan nafsu seorang lelaki yang belum halal bgnya. my god!

cerita kedua :

yang ni masalah lg besar. lelaki itu suami org. aq taw, ramai org taw... tp mmber aq ni xnak dgar.fine! aq akan cari bukti hitam putih. susahla nk kantoikan lelaki da kehwin! lelaki ni plak mmg gatal cam ulat bulu. aq yang jage kedai pon kdg2 dia ajak berbual ngn aq.. oh please! lelaki ni plak da byk kali da scandal ngn org len. aq taw. yela, gatal sgt....bini ade, nk gak cari len. huh!

bila aq kaji, kaji, dan kaji...ptotlah perempuan ni xnak tinggalkan lelaki ni.. lelaki ni berduit. selalu keluar bersama, lelaki ni yang belanja. lelaki ni pon dpt habuan dia gak..~ =( perempuan. perempuan..napelah sanggup hancurkan hati perempuan lain????~

cerita ketiga :

perempuan ni [en] xwat silap besar. tp still dosa besar wow!! dia selalu kissing boy dia, nama kay. kay ni pernah mintak clash...kay ni pernah kapel ngn girl len gak...girl yang jauh lebih baik. en macam org gila da aq tgk. masa dorg clash, ada seorang lelaki yang baik ingin mendekati dia. en jual mahal. walaupun xlah mahal sgt beliau! ihik! lelaki yang baik ni last2 giv up, sbb perempuan ni pergi balik kat ex-boy dia,kay. bila lelaki ni da xusha dia..taw plak marah..[weyy..ko da ade pakwe da!] 
walaupun en mmber aq, xsampai hati aq nk gtaw pape pon kat lelaki baik tu. baik berdiam diri. lelama laki tu pon sedar dia bkn utk en.

en byk kali gak on-off ngn pakwe dia. maksud aq kapel-clash. dr pemerhatian aq...kapel yang selalu on-off ni xlama lg off selamanya~ ni yang aq nmpak lah... yela, pd aq, lelaki susah nk ckp "maybe kita patut break~" mmm....~


proposal. oh!

ckuplah tu 3 cerita aq gtaw.
aq cuma nak cakap, dunia ni makin teruk.
kenapa ketagihkan chenta manusia..sedangkan chenta ALLAH yang kekal abadi?
aq cakap bkn sbb aq nk tunjuk alim ke hape.
tp aq sedih...aq takut, dan org2 yang aq kenal kat ats tu... aq cuma boley bagi nasihat..aq xbley wat keputusan utk dia.
perempuan, mmg cpt cair ngn janji manis lelaki.
aq cuma nk taw ke3-3 cerita ni end-up cam mane.

ada yang alim2 berkata yang kapel itu haram.
aq xreti nk hurai pjg.
jatuhnya hukum haram bg yang berkapel bila mereka bernafsu.
perempuan, mana perasan yang kita ada naikkan nafsu lelaki.
perempuan, bila pakai minyak wangi sampai ditegur oleh lelaki...
tu pon dianggap berdosa.
err..aq xberani sgt nak wat statement pasal hukum2 ni...~

aq pernah dengar cerita mengenai jari-jari tangan kita,
cerita drpd belog ustadz hamka [co0l gilax taw dia ni..~]
kita mulakan dgn ibu jari dulu. ibu jari melambangkan iman.
jari telunjuk mewakilkan ilmu.
jari tengah sbg nafsu.
jari manis diibaratkan sbg seorang isteri yang manis. seorang isteri yang boleh meredakan nafsu shahwat lelaki,si suami.
last sekali, jari yang cumil ni: jari kelingking... jari ni melambangkan anak2 kita. 
manisnya jari manis, penuhnya jari telunjuk, insya Allah dapat lah anak soleh dan solehah. aminn..

dan fikir2lah kenapalah jari tengah yang tinggi itu diapit dengan jari manis dan jari telunjuk??






ya Allah, ya Tuhanqu..andai ditakdirkan suatu hari nanti,
kaw izinkan hamba utk ber-chenta lg,
ampunkanlah dosa2 hamba,
jauhkanlah hamba drpd perkara2 yang boleh 
membawa kpd kemungkaran-Mu ya Allah.   



























recovery tools
apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME