knape boley kena buli?

Monday, July 19, 2010 - si tukang karang : zey at 11:15 PM
buli.   pembuli.   mangsa buli.   kaki buli.
isu ni xpernah padam, dr zaman atuk aq lg aq rasa 
yang 'budget' bsar buli org yang lemah.
xkiralah kat asrama ke, uni, tempat kerja, isu ni mesti wujud.


1st of all, aq nak tanya, 
apa masalah org yang suka buli ni?? kurang kasih sayang keluarga? 
atau saje nak tambah pengaruh?
mmg xbest kena buli, tp cuba korg tanya, nape dlm byk2 manusia, korg yang kena buli
n bg yang tukang buli....korg budget byk follower r? korg taw x, 'follower' korg tu kutuk korg dr belakang?!


hati pembuli ke mangsa buli?


dulu, kat matriks penang, ada satu cerita pasal buli ni, kat blok aq....satu aras ngn aq. [satu bilik kat matriks 4 org.] ada satu bilik ni, ada 3 penghuni came from the same state. satu kampung da~ n sorg lagi penghuni ni penangites. [penangites ni aq kasi dia nama ef la yer.] rumah ef ni dekat je kat matriks aq dulu. so konpem la pengaruh dia dekat kan? bsar punya back-up. so, xheranla kan ro0mates cane, yang penting boley balik minggu2. tul x? pengaruh bsar..kalu nak buli r0omates dia pon ok je....ro0mates dia nak ngadu kat sape? nak balik kampung??? ni pemikiran biasa,..
 tp realitinya, 
si ef yang kena buli. 
kena buli kat tempat sendiri. 
byk cara ro0mates si ef ni buli dia. yang aq paling ingt n xley blah tul si ef ni kena cuci baju ro0mates dia, sidai baju..angkat dan lipat. 
waw! sampailah satu tahap nih, si ef da xtahan sgt, dia mintak tukar bilik...dia g jumpa fello.... 
k, kes setel, dia jadi RO0MATE AQ! 
aq n ro0mates aq ylen ok je, ktorg xkesah, lagipun kat bilik tuh, mmg satu katil ksng...
well. kononnya dptlah aq tolong 'mangsa buli' ni... [niat aq da baik~]
bila da satu bilik ngn si ef ni, barulah aq phm dia ni.....
percaya x, aq rasa kat dahi dia tu ada tulis BULI LAH SAYA! ada sebab nape aq ckap camtuh :




sebab pertama :
bygkanlah mlm2 korg tgh study....muka da xde m0od.... tiba2 si ef ni kata "sape nak air? aq bancuh!" heaven x heaven?? beb, bkn satu mlm je dia bancuhkan ktorg air taw. kalau aq kaki buli, aq akan ckap "x dahagalah...tp aq lapar,,nak meggi!"




sebab kedua :
setiap pg, aq ada rutin selalu bancuh air utk breakfast n tabiat hodoh aq...aq akan basuh cwn lambat...maksud aq xlah lepas aq minum air tu aq terus basuh cwn.....yelah, lambat skit..lgpon esk cwn tu aq guna...tp si ef ni, setiap kali dia nk basuh cwn dia, mesti dia amek cwn kat meja aq ni. ha-ha! so? cam org ngntuk di sorong bantal kan? mmm..~




sebab ketiga :
aq mmg ada habit slalu jatuhkan bantal tiap kali aq tido mlm. n si ef la tukang angkutkan... buku2 yang bersepah kat ats meja ktorg pon, si ef yang tlng kemaskan. setiap kali si ef basuh baju [guna washing machine] dia mesti tanya ktorg, "nak basuh baju sekali x??" no...no... aq XKAN share 1 washing machine ngn org len k... eeyyuuww~~




sebab keempat :
almost every weekend, si ef akan tanya "mnggu ni nak mkn ape?" means mak dia akan dtg bawa lauk y ktorg suka... yelah...aq johorian..rumah jauh..kdg2 ngidam nak masakan rumah.. ceyt!


kalau aq n ro0mates aq tu kejam, da lama ktorg buli mcm2 si ef... swoh dia tiup kipas sampai gerak ke....gunting rambut dia time tido...[wohoww??] 
cam kes curi n pencuri gak kan...contoh: kalau korg ter-hilang selipar..mestilah korg ter-amek selipar org len plak kan?? 0ops!
dan percayelah, si tukang buli pon slalunya kena buli ngn org len or pernah kena buli.
cam hukum karma...~
n kpd mangsa2 buli tu, korg kenalah taw hak korg kat mana. 
jd baik boleh. X RUGI PON KALAU KITA JD BAIK!
tp jgnlah bg kepala utk org len pijak!
dan jgnlah sesekali rasa nak menghukum org len sbb hukuman yg Allah turunkan lg hebat drpd apa yang kita sangka.
jgn selalu bagi 'green light' kat org len.
sediakan jln utk diri kita gak. dis is not selfish, but dis is call LIFE.




the world is like hell, not for an angel to live 



apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME