10 jenis pengguna jalan yang saia xsuka!

Tuesday, July 6, 2010 - si tukang karang : zey at 5:47 AM
da seminggu da aq duk kat umah....


jadi housewife y xbertauliah, jge umah... [eh. cam guard la plak ~_~]


jadi 'rescue nanny' utk adik2 aq,


jadi 'kaunselor' dorg gak. [haha!]


jadi driver.... 
driver. a-ha! hari2 pegang stereng kereta menyebabkan aq ada idea utk entri kali ni.


atas jalan raya, macam2 jenis manusia kita jumpa,
y nek basikal, motor, kereta....xlupe gak y jln kaki.
macam2 jenis manusia...macam2 ragam kita dpt tgk....


yang pasti semua manusia tu bergerak ke suatu destinasi.
dan y xbestnya..kebanyakan yang nak g suatu tempat tu, nak cepat je..sampai x hiraukan org len.
nak speed tu boleh...tp jgnlah susahkan org len.. taw???


skang ni barulah aq pham kenapa org dewasa bila drive, mesti nk emo....
y jrg2 emo cam mak aq ni pon, bila drive...boleh tahan pnas~


n one more thing, aq pon xtaw la sama ada driver kat muar ni, mmg suka nek kereta2 bsar ataupun jln2 kat muar ni yang kecik...
jln2 utama..sempit gilaxx...kdg2 aq rasa byk jln2 utama tu bkn jln..tp lorong! huh!
tgk jelah jln utama nk g convent, muar...lorong bunga ros.. beso???
lg satu hal...parents y amek anak2 dorg..mmg bijak sgt...suke hati je kan benti TGH JLN?? huh!
macam x g sekolah plak kan???


kereta persona mak.
sory mak...ter-ter-.....xsengaja =(

2 lubang 'baru' kat kereta mak aq.....sory.sory~
ni semua sbb nk selamatkan motor kat side knn, xperasan ada baldi kat side kiri..
kalau baldi sahaje, xpe....ni x, baldi tu siap ditutup ngn batu semen,
baldi tu plak kat bwah..mne lah aq nmpak....
xpelahh...y penting semua selamat. alhamdulillah =)

10 jenis pengguna jalan yang saia xsuka!

1. drive sambil bercakap kat handphone [w/out handsfree!]
driver camnih..mmg da lama hidup rasanya....dah lama hirup udara kat bumi nih,
lpas tuh drive cam siput...
menyusahkan org len!

2. driver yang xberi lampu signal bila nak belok
suka hati korg lah nk ckap aq JPJ ke ape...
aq plng xske driver jenis camni... xkirelah, korg nk tukar line ke...nak belok ke...plzlah, biasa kan diri ngn beri signal...
giving signal it's like giving hint in a real life gak.. ihik!

3. drive kereta bsar tp thp driving cam nek kancil
honestly, aq mmg xske kereta bsar... aq suka sgt suzuki swift..cumil kan?~
ada certain manusia kat muka bumi ni, ada y nek keta bsar....
yelahh..xley salah kan gak ynek kete2 bsr ni...maybe tu kete mak ayh dia k? so, jgn salahkan saia!
fine. da nek kete bsar tu, drive lah cam org2 bsar gak kan... kalau takot sgt kete tu calar, xyah drive kete camtuh..ada phm??~



4. motorcyclist y bawa tgh jln
pd aq, nek motor lebih simple, senang nak cilok sane sini... 
kat atas jls kena consider org len gak, y nek motor ni, kalau rase2 nye bawa tu slow, so bawalah tepi jln...consider kereta kat blakang tuh.. kalau nek rse2 nya laju, xnyusahkan org len, xkisahlah bawa motor kat tengah.
drivers, taw x, undang2 sekarang lebih mementingkan motorcylist drpd y nek kete..~

5. driver lorry y drive lelaju
bila nmpk lori kat tgh jln, aq selalunya akan drive slow, beri laluan kat lori nih. 
hee..tat0ott,...~

6. driver y bersikap kurang ajar kat ats jln
bak kata mak aq, ni bangsa y x phm bhsa....agk2 lah nk gangster pon..lu mabuk ke hape??
kdg2 dorg ni, ikut suka je nk gado ngn sesapa...ngn org tua pon lyn... nk gado, pilih lah y setaraf beb...baru buku bertemu ruas! 
aq pernah nmpak kat tgh jln ada satu bangsa ni suka hati je 'FUNK' kat warga emas nih....
kalau aq, mmg kena FUNK balik mamat nih!

7. driver y suka hooooooorrrnnnnnnnnnnnnn pjg.....
bila drive, aq xske sgt horn kat org...entahla, xske pencemaran bunyi. huhu~
aq lebih suka menkan lampu kereta dr bunyikan horn.... unless bila btul2 perlu.
for once, aq pernah horn kat satu bangsa ni, kat depan skolah....sekali, bangsa dia trus dtg nk back up dia daa...aq chill je...bukan salah aq..haha! =D

8. driver y suka brek mengejut
kalau ikutkan undang2 pon, bila kerete dpan brek 'mengejut', kereta blakang y akan disalahkan juge... so, nasihat aq..jge lah jarak anda dr kenderaan dpan yek! =)

9. driver y suka potong queue!
ini plak bangsa y jenis suka hidup sorg kat bumi nih. cam dia sorg je nk cpt... jln drpd 2 line jd 3 line...saje cari pasal.

10. drive kerete bsar...lalu jln sempit
kat tempat aq, byk sgt short cut [jln pintas] n slalunya jln2 nih sempit walaupun xramai org ytaw jln2 nih, [tp aq taw!] kan menyusahkan driver tu sendiri n rumah2 kecik ydekat ngn jln tuh... 
da nek kete bsar 2, lalu jelah kat jln bsr...senang cerita!

::lpas aq da calarkan kereta mak aq ni, aq lebih berhati-hati bila drive, bak kata ayh aq, driving pon kena pandai 'estimate' bsr jln selari ngn bsr kereta [cam dlm math gak~]. 
terutamanya driver pompuan bila parking agak 'slow' yer...uhuk! aq kan pompuan, aq tawlah... bila parking, ada je org offer nk tolong..haha! kdg2 rasa hot..apa salahnya???~







apa u'all rasa? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WALK OF FAME